2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9253 RON
USD = 4.1431 RON
HUF = 1.3906 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,567.68(-0.35%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Rossz hírek: rontották Európa legnagyobb gazdaságának idei kilátásait

 utolsó frissítés: 09:46 GMT +2, 2021. március 25.

Újabb német elemző intézetek rontották a német gazdaság idei növekedésére adott előrejelzésüket, szerdán a müncheni ifo és a kölni IW is közölte, hogy az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdasága a korábban vártnál gyengébben teljesíthet.

Az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) és a munkaadói érdekképviseletekhez közel álló IW (Institut der Deutschen Wirtschaft) egyaránt a koronavírus-járvány harmadik, tavaly még nem látott hullámára hivatkozva módosította lefelé a hazai össztermék (GDP) alakulásáról szóló előrejelzését.

Az ifo számításai szerint a decemberben jelzett 4,2 százalék helyett 3,7 százalékos lehet a növekedés, az IW szerint 4 százalék helyett 3 százalékkal nőhet a német GDP 2021-ben.

Korábban a többi között a berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) és a szövetségi kormány mellett működő független gazdasági tanácsadó testület is rontotta előrejelzését. A leginkább borúlátó a Handelsblatt című üzleti lap kiadóvállalatának elemző csoportja (Handelsblatt Research Institute), amely szerint csak 2,7 százalékos növekedés várható az idén, a leginkább optimista a szakszervezetek országos szövetségéhez (DGB) közel álló Hans Böckler alapítvány gazdaságkutató intézete (IMK - Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung), amely 4,9 százalékos növekedéssel számol.

Az előrejelzések közös eleme, hogy a járvány miatt elrendelt zárlat nemcsak befagyasztja a szolgáltató szektor több ágazatát, hanem erősen visszaveti a lakossági fogyasztást. Ugyanakkor a kivitelre termelő feldolgozóipar egyre inkább lendületbe jön, mert több térségben erőteljes a kereslet a termékeire, főleg a legnagyobb piacok közé tartozó Kínában és az Egyesült Államokban, ahol a járvány elleni küzdelem eredményei révén elindult a kilábalás a válságból, ezért a tavalyi recesszió után az idén már növekedés várható.

Az IMK arra hivatkozva jósol a többi intézeti becslést nagyságrendekkel meghaladó növekedést, hogy a kormányzati gazdasági stabilizációs intézkedések sikeresek, így a munkanélküliség mérsékelt marad, és a lakosság az év második felében már nem fogja vissza fogyasztását, hanem a járvány enyhülésével bepótolja a tavaly elmaradt beszerzéseket, költéseket. A járvány pedig főként az oltási kampány révén enyhül, és ha valamennyi vakcinagyártó időben teljesíti az oltóanyag-szállításokat, már július végére be lehet oltani a vakcináért jelentkező összes felnőttet. (mti)

Címoldali fotó: ArTower/Pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális