2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Mennyit költenek az egyetemisták Kolozsváron? Kiszámolták

 utolsó frissítés: 11:52 GMT +2, 2021. március 23.

Normál körülmények között megközelítőleg 33,4 millió eurót költenek havonta Kolozsváron a városban tanuló egyetemisták - derül ki egy tanulmányból, amelyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) kutatói készítettek, és amelyet a Hotnews szemlézett. A tanulmány következtetései jelen helyzetben azért is érdekesek, mert tulajdonképpen kiderül a számokból, hogy a város mennyit veszít az egyetemisták fizikai jelenlétének hiánya miatt.

Az egyetemisták Kolozsvár gazdaságára gyakorolt pozitív hatását kereslet oldali megközelítésben vizsgálja a tanulmány. A szerzők arra is rámutatnak, hogy az egyetemisták összesített költekezése tulajdonképpen a város gazdaságába máshonnan beáramló pénzként is felfogható, a városban működő egyetemeknek pedig ebből a szempontból is rendkívül pozitív hatása van a város gazdaságára.

A tanulmány szerint Kolozsváron az egyetemisták száma eléri a teljes lakosság 20%-át. Ez az arány messze itt a legnagyobb az országban: Iași-ban 14%, Temesváron 12%, míg Bukarestben is csak 8%.

A tanulmány készítőinek csak 2015-ös becslések álltak rendelkezésére azzal kapcsolatban, hogy mennyit költött havonta Kolozsváron egy egyetemista, ezért az évekkel korábbi számokat kiigazították például az inflációval, valamint az egyetemisták számának változásávál is.

A szerzők, dr. Dan Lazăr és dr. Andrei Chircă a számokkal kapcsolatban ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ez a 33,4 millió eurós havi költekezésre vonatkozó összeg jelentősen alábecsülheti az egyetemisták valós gazdasági hatását. A 2015-re vonatkozó adatok ugyanis csak a nappali tagozatos hallgatókat vette figyelembe, és nem számoltak például azzal a jelentős tétellel sem, amit az egyetemisták látogatói hagynak a városban: ez a szám csak 2015-ben havi 625 ezer euró lehetett.

Szintén a valós kiadások alábecsüléséhez vezethetett, hogy a BBTE-n tanuló külföldi diákokat leszámítva a statisztikákban nem szerepelnek a más egyetemeken tanuló külföldiek kiadásai. Ez azért is fontos, mert a tanulmány szerint Kolozsváron az egyetemisták 7%-a nem román állampolgár.

Az említett 2015-re vonatkozó szociológiai felmérés szerint a BBTE diákjai 141,5 millió eurót költöttek Kolozsváron 2015-ben. A felmérést 29 754 BBTE-s diák bevonásával készítették, de ahogy már említettük, csak a nappali tagozatos egyetemistákat kérdezték. A felmérés szerint 2015-ben összesen 7,5 millió eurót hagytak a városban az egyetemisták látogatói, és majdnem 1,5 millió euróra tehető a városban a felvételikhez köthetően elköltött pénzmennyiség. (hotnews)

egyetemKolozsvár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális