2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

A minimálbér alapján számolnák ki a közalkalmazotti fizetéseket és béremeléseket

 utolsó frissítés: 11:00 GMT +2, 2021. március 18.

Első olvasatban jóváhagyta a kormány azt a memorandumot, amely alapján minden minisztériumnak ki kell fejtenie álláspontját a közszférában alkalmazandó bérekkel kapcsolatban. A munkaügyi minisztérium a 2300 lejes bruttó minimálbért ajánlja kiindulási alapnak a fizetések vagy béremelések kiszámolásakor a szaktárcák számára.

A memorandummal kapcsolatban Raluca Turcan munkaügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a bérpótlékok szintje nem haladhatja meg az alapfizetés 20%-át, de lehetnek olyan pótlékok is, amelyek meghatározott értékűek. Ez utóbbiak közé sorolta azokat, amelyeket például bizonyos káros hatásnak való kitettség miatt adnak.

"Azt szeretnénk, hogy a pótlékok motiválják az alkalmazottakat, hogy az intézmények hatékonyak legyenek és a lehető legközelebb kerüljenek az állampolgárokhoz" - hangoztatta Turcan.

Hozzátette: szándékukban áll pénzt elkülöníteni az országos helyreállítási terv keretében rendelkezésre álló összegből arra, hogy valamely rangos nemzetközi pénzügyi szervezet egy elemzést készítsen arról, hogy miként lehet az intézmények teljesítménymutatóit meghatározni.

Raluca Turcan becslése szerint körülbelül egy évre van szükség ahhoz, hogy a vonatkozó törvénytervezetet a végleges formába hozzák. (agerpres)

közalkalmazott
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális