2021. június 18. péntekArnold, Levente
EUR = 4.9242 RON
USD = 4.1226 RON
HUF = 1.3918 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,657.26(0.52%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

A kolozsvári metróprojektre és erdélyi autópályákra is jut pénz a helyreállítási alapból

 utolsó frissítés: 13:42 GMT +2, 2021. március 18.

A kolozsvári metróprojekt egy részét, az észak-erdélyi, valamint a Marosvásárhely-Jászvásár autópályák több szakaszának megépítését is a helyreállítási alapból (PNRR) finanszírozná a kormány - mondta el Cristian Ghinea európai alapok felhasználásáért felelős miniszter az Economediának adott interjúban. A tárcavezető szerint a finanszírozandó munkálatokat 2026 augusztusáig kell befejezni, a tagállamok ugyanis eddig a dátumig használhatják fel az EU által rendelkezésre bocsátott finanszírozást.

Ghinea nyilatkozata azért is érdekes, mert például a kolozsvári metró megépítésére jelenleg teljesíthetetlennek tűnik a 2026-os határidő. Az ezzel kapcsolatos problematikát firtató kérdésre viszont a miniszter azt mondta, hogy Emil Boc, Kolozsvár polgármestere biztosította őt arról, hogy a projekt megfelelő fázisban lesz ahhoz, hogy legalább a munkálatok "egy vagy két szakaszát" finanszírozni lehessen belőle.

Azt is elmondta, hogy a projektek egyébként is "versenyezni fognak egymás között", amennyiben egyes beruházásoknál nem mennek jól a dolgok, a pénzt más projektek között fogják szétosztani. Az interjúban a miniszter azt állítja, hogy Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Terve megfelelő rugalmassággal fog rendelkezni, és az eredeti elképzelésekhez képest az lesz az újdonsága, hogy a pénzeket nem előre leosztják konkrét projektekre, hanem a projekteknél meghatározott "mérföldkövek" elérése alapján osztják szét annak érdekében, hogy kiküszöböljék a késedelmekkel kapcsolatos problémákat.

A miniszter arról is beszélt, hogy diplomáciai csatát kell megvívniuk az Európai Bizottsággal az autópályák építésének finanszírozhatósága érdekében, hiszen messze Románia akarja a legtöbb pénzt erre a célra felhasználni a tagállamok közül.

Elmondta, Románia összesen 4,5 milliárd eurót szeretne felhasználni autópályákkal kapcsolatos projektekre: a pénzből teljes egészében finanszíroznák a fővárost Moldvával összekötő Ploiești-Szeretvásár (A7-es) autópálya megépítését, illetve forrásokat biztosítanának a Marosvásárhely-Jászvásár (A8-as) autópálya két végső szakaszának megépítésére. Ghinea szerint emellett "az Erdélyen áthaladó gyűrű befejezése is szerepel a tervekben".

"Szeretném, ha a PNNRR-ből nem csinálnának politikai kérdést" - válaszolta Ghinea arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a PSD szándékáról, miszerint nem lesznek hajlandóak szavazni az EU-s helyreállítási alap ratifikálásáról, amennyiben a kormánypártok nem tartanak vitát a terv tartalmi kérdéseiről. Ghinea szerint ez egyébként is korai, hiszen gyakorlatilag most csak az történik, hogy az általa vezetett minisztérium felhatalmazást kap a román állam részéről az Európai Bizottsággal történő tárgyalásra, ami formálisan május 1-től kezdődik. (economedia)

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális