2021. október 16. szombatGál
EUR = 4.9484 RON
USD = 4.2646 RON
HUF = 1.3760 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,711.06(-0.13%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Johannis beszámolt a PNRR prioritásairól: lesz pénz egészségügyre, oktatásra és autópályákra is!

 utolsó frissítés: 18:53 GMT +2, 2021. március 17.

Megállapodás született az országos helyreállítási tervről - jelentette be szerdai sajtónyilatkozatában az államfő. Klaus Johannis szerint a terv révén lehívható közel 30 milliárd euró nagy esélyt jelent Románia fejlesztésére és a sok éve halogatott reformok megvalósítására.

"Az a közel 30 milliárd euró, amelyben e terv révén részesülhetünk, nagy esélyt jelent Románia fejlesztésére, és hozzásegíti a román gazdaságot és társadalmat ahhoz, hogy jobban helytálljon a jelenlegihez hasonló válságok esetén. Fontos megérteni, hogy e terv megteremti a legjobb körülményeket az oly sok éve halogatott reformok megvalósítására" - fogalmazott.

Klaus Johannis továbbá kitért a helyreállítási terv elsődleges szempontjaira is.

1. Mint kifejtette, 3 milliárd eurót kívánnak kérni az egészségügyi szolgáltatások javítására, ehhez tartozik többek között a kórházak hálózatának fejlesztése, integrált egészségügyi központok létrehozása, kórházi felszerelések vásárlása; valamint lehetővé tennék, hogy egyre több helyen lehetséges legyen a krónikus betegek megfigyelése.

2. 4,5 milliárd eurót szánnának a vasúti hálózatok korszerűsítésére, valamint az autópályák kiépítésére.

3. Egy másik fontos kritérium a romániai oktatási rendszer korszerűsítése, erre körülbelül 4 milliárd euró értékben hívnának le forrásokat az Európai Uniótól. Ennél a pontnál az államfő úgy fogalmaz: modern iskolákat akarnak építeni, ellátni azokat laboratóriumokkal, ugyanakkor ezek olyan "zöld iskolák" lesznek, amelyek energiatakrékosan fognak működni. Ehhez hozzátartozik továbbá a hátrányos helyzetű gyermekek oktatási programja is, "hiszen nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy még több gyermek elhagyja az iskolát". Külön terveznek támogatást kérni a duális oktatás népszerűsítsésére is.

4. A fenntartható fejlődés sem marad ki a sorból. Az államfő felsorolt néhány olyan programpontot, amely ebbe a kategóriába tartozik:

  • 1,3 milliárd euró a megújuló energiaforrások bővítésére;
  • 1,5 milliárd euró erdősítésre;
  • 4 milliárd euró az aszály és szárazság elleni küzdelemre;
  • 5 milliárd euró a zöld közlekedésre, azaz a vasúti hálózatok fejlesztésére.


6. A városi környezetben való beruházásoknál fontos pontnak tartják a tömházak szigetelésére szánt támogatások lehívását, ugyanakkor felújítanák a földrengésveszélyes épületeket is. Ezen túlmenően beruházásokat szeretnének végrehajtani az ivóvíz- és szennyvízhálózat rendszerek kiépítésében is.

Vom folosi cele 30 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru realizarea reformelor...

Közzétette: Klaus Iohannis – 2021. március 17., szerda

(Digi24, Agerpres)

PNRREurópai Uniókormányprogram
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális