2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Módosították a rövidített munkaidő szabályait

 utolsó frissítés: 13:47 GMT +2, 2021. március 11.

Módosított a parlament a rövidített munkaidővel (Kurzarbeit) kapcsolatos jogszabály előírásain. A módosítások szerint a jövőben a munkaadók akkor is kérhetik az állami támogatást, ha a munkaidőt drasztikusan, 80%-kal csökkentették.

A jogszabály lényege, hogy a nehéz helyzetbe jutott vállalatokat a teljes leállás helyett inkább arra késztesse, hogy a munkaidő csökkentésével próbáljanak túljutni a nehézségeken.

Amennyiben egy vállalalt rövidített munkaidő mellett dönt, csak a valóban ledolgozott munkáért járó bért kell saját forrásból kifizesse az alkalmazottaknak, a munkavállaló állami forrásokból megkapja a kieső jövedelmének 75%-át, de nem többet, mint a bruttó hazai átlagbér értéke.

Az előírások szerint a rövidített munkaidő alkalmazása legalább 5 napra történik, de a munkaadónak egész hónapra előre össze kell állítania a munkaprogramot. A rendelkezés a váltásban és nem egyenlő munkaidőben dolgozók esetén is alkalmazható. Amennyiben a vállalat a rövidített munkaidő mellett dönt, azt a bevezetés előtt legalább 5 nappal közölni kell az alkalmazottal.

A rövidített munkaidőre vonatkozó szabályok eddig azt írták elő, hogy legfennebb 50%-os munkaidő csökkentés esetén lehet igénybe venni az állami támogatást. A parlament munkaügyi szakbizottsága viszont ennek a határnak a növelését kérte azzal az indokkal, hogy a tényleg bajban levő vállalatoknak ritkább esetben elegendő csak felével csökkenteni a munkaidőt a túléléshez. (digi24)

támogatásválságkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális