2022. január 21. péntekÁgnes
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Sosem találod ki, mire költenék az amerikaiak az államtól kapott 1400 dolláros támogatást

 utolsó frissítés: 15:40 GMT +2, 2021. március 09.

Érdekes következtetésre jutottak a Deutsche Bank elemzői, amikor egy közvélemény kutatás révén azt a kérdést boncolgatták, hogy mire fogja elkölteni az amerikai lakosság nagyrésze azt a fejenként járó 1400 dolláros ingyenpénzt, amelyet a történelmi jelentőségű, amerikai gazdaságélénkítő csomag részeként kapnak.

A hétvége egyik legfontosabb híre volt, hogy szombaton az amerikai szenátus 50-49 arányban megszavazta az Egyesült Államok történetének valaha volt legnagyobb gazdaságösztönző csomagját. Az 1900 milliárd dolláros mentőcsomag kedden kerül az amerikai képviselőház elé, ez a szavazás azonban csupán formalitás lehet, hiszen ott a csomagot jelenlegi formájában támogató demokraták vannak többségben.

A mentőcsomag részeként a munkájukat elveszítő személyeket heti 300 dolláros támogatással segítenék, az eredeti tervekhez képest viszont elvetették a kötelező minimum órabér 15 dollárra való megduplázását.

A mentőcsomag legizgalmasabb - és talán egyik legvitatottabb - része viszont úgy tűnik, hogy nagyvonalakban követi az eredeti elképzelést: fejenként 1400 dolláros egyszeri juttatást kapnak azok az állampolgárok, akik 75 ezer dollárnál alacsonyabb éves jövedelemmel rendelkeznek (a juttatás bizonyos részét az ennél nagyobb jövedelemmel rendelkezők is megkapják a jövedelmük és a családi állapotuk függvényében).

A járvány kitörése óta már volt hasonló pénzosztás, a Trump-kormányzat már tavaly tavasszal 1200 dolláros segítséget nyújtott a 75 ezer dollár alatti jövedelemmel rendelkezőknek. Az akkori pénzosztással kapcsolatban is visszatérő vélemény volt a közgazdászok és a befektetők részéről, hogy úgy látják, a segélyként kapott összegek korántsem elhanyagolható hányadát tőzsdei befektetésekre használták fel a jogosultak.

A Deutsche Bank elemzői a korábbi tapasztalatokból kiindulva, most annak jártak utána, hogy a kedvezményezettek hány százaléka tervez tőzsdei befektetést eszközölni a támogatásként kapott 1400 dollárból. A kutatás eredménye minden várakozást felülmúlt:

  • a 18-24 év közötti korosztály a kapott 1400 dollárnak átlagosan 40%-át,
  • a 25-34 év közöttiek 50%-át,
  • a 35-54 év közöttiek 37%-át tervezik részvényekbe fektetni,
  • míg az 54 év felettiek visszafogottabbak, csak 16%-ot költenének részvényekre.

Jövedelmi osztályokra lebontott eredmények azért kissé árnyalják az összképet:

  • a 25 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők az 1400 dollárnak átlagosan 24%-át,
  • a 25-49 ezer dollár közötti jövedelemmel rendelkezők a 37%-át,
  • az 50-99 ezer dollár közötti jövedelemmel rendelkezők a 36%-át,
  • míg a 100 ezer dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkezők a pénz 43%-át tervezik részvényvásárlásra költeni.

A kutatásnak egyébként talán az a legérdekesebb eredménye, hogy főként a teljesen kezdő, még egy éves tapasztalattal sem rendelkező fiatalok nyitottak a tőzsdei befetketés iránt.

Messzemenő következtetéseket persze még ebből az egyetlen kutatásból nem kell levonni. A következő időszakban várhatóan számos elemzés jelenik meg arról, hogy mennyire volt hatékony módja a gazdaság megsegítésének az egyszeri 1400 dolláros juttatások kifizetése. Amennyiben viszont a DB elemzőinek kutatása beigazolódik, egyszerű számítások alapján kikövetkeztethető, hogy az állampolgároknak várhatóan kiutalt 370 milliárd dollár jelentős része landolhat az amerikai tőzsdén. (concordeblog, portfolio)

tőzsdeAmerikakoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac