2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.2167 RON
HUF = 1.3887 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,447.85(0.42%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Akár 10-12%-os drágulás is jöhet a kötelező gépjárműbiztosítások (RCA) piacán

 utolsó frissítés: 14:06 GMT +2, 2021. március 01.

Egy hatástanulmány szerint átlagosan 10-12%-kal emelkedne a kötelező gépjárműbiztosítások (RCA) ára akkor, ha elfogadásra kerül a pénzügyi felügyelet (ASF) tervezete a közvetlen elszámolás kötelezettségéről.

A tervezetről, amely jelentős változásokat eredményezhet a hazai kötelező gépjárműbiztosítások piacán, már korábban is írtunk. A rendelettervezet azt írná elő, hogy a nem vétkes sofőröknek közvetlenül a saját biztosítójuk fizessen kártérítést, és a biztosítók utólag egymás között számolják el a kártérítésként fizetendő összegeket.

A változásokkal a hatóságok azt ösztönöznék, hogy többen válasszák a drágább, de megbízhatóbb gépjárműbiztosítókat. A hazai piacon ugyanis évek óta fennakadásokat okoz, hogy egyes biztosítók annyira olcsón értékesítik a biztosítási kötvényeket, hogy a későbbiekben nehézséget okoz számukra az esetleges károk időben történő megtérítése.

A tervezet az ASF szóvivője, Daniel Apostol szerint továbbra is közvitán van, és az előremenetele elsősorban a kormány szándékaitól függ. Apostol szerint nem megalapozottak azok a vélekedések, amelyek szerint a tervezet gyakorlatba ültetése jelentős árrobbanáshoz vezetne a biztosítási piacon. A Ziarul Financiarnak elmondta, hogy egy aktuális piaci kontextus alapján készült hatástanulmány szerint 10-12%-os áramelkedést becsülnek, amit azért valóban túlzás árrobbanásnak nevezni, de azért mindenképpen számottevő az autósok pénztárcája szemponjtából.

A ZF megjegyzi, hogy Cristian Roșu, az ASF alelnöke egy korábbi nyilatkozatában szintén "néhány százalékos" emelkedésről beszélt. (zf)

biztosítóautó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac