2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Milyen nagyobb fejlesztésekre juthat pénz az idei költségvetésből a magyarlakta településeken?

 utolsó frissítés: 20:41 GMT +2, 2021. február 25.

Már javában zajlik az állami költségvetés-tervezet véleményezésével kapcsolatos munka a parlamenti szakbizottságokban. Az illetékes testületek a fontosabb minisztériumok közül jóváhagyták már a mezőgazdasági, a környezetvédelmi, az oktatási tárca és a gazdasági minisztérium idei költségvetését is. A tervezetek vitájára a plénumban hétfőn kerülhet sor, a zárószavazás pedig keddre várható.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a csütörtökön kezdődő parlamenti munka apropóján közleményben jelentette ki, hogy az idei költségvetés kidolgozásakor az volt az RMDSZ prioritása, hogy a száz százalékban helyben maradt személyi jövedelemadó elosztásakor megerősítsék a helyi és megyei önkormányzatokat, és bevezessék az állami finanszírozását a helyi, megyei önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézményeknek.

A száz százalékban helyben maradó személyi jövedelemadó egyébként a költségvetés tervezete alapján a következő módon kerülne leosztásra:

 • 15 százalék jut a megyei tanácsok költségvetésébe;
 • 63 százalék a községi, városi, municípiumi önkormányzatok költségvetésébe, amelynek területén fizetik be a jövedelemadót;
 • 6 százalékot a megyei tanácsok osztanak tovább határozattal a községi, városi, municípiumi önkormányzatoknak;
 • 14 százalék a községek, városok, municípiumok, megyei tanácsok költségvetésének kiegyensúlyozására megy;
 • továbbá korábban nem létezett alapot hoztak létre a helyi alárendeltségbe tartozó színházak és operák finanszírozására, amely a helyben maradt jövedelemadó 2 százalékát jelenti.

Kelemen Hunor a közleményben rámutat arra is, hogy a járvány és az ezzel járó gazdasági válság következményei nehéz és bonyolult feladat elé állították az országokat szerte a világon. A térségben nagyjából mindenkinek szembesülni kellett azzal, hogy a 2020-as év 9-10 százalékos költségvetési hiányát 2021-re vissza kell faragni 6-7 százalékra.

"Románia 10 százalékról indult és 7,1 százalékra állította be a deficitet, ami szükséges lépés ahhoz, hogy hosszú távon ne adósodjon el az ország, az eddigi túlköltekezést pedig ne kelljen adósság formájában törleszteniük a következő nemzedékeknek. A hiány csökkentése azonban önmagában nem elég, mert közben el kell érni azt is, hogy ismét növekedjen a gazdaság" – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Kelemen szerint a költségvetés tervezete támogatja a nagyberuházásokat, megvéd és teremt munkahelyeket, javítani fog a közösségek életminőségén, és csökkenteni fogja a különböző fejlettségi szintű területek, közigazgatási régiók közötti kiegyensúlyozatlanságokat.

Az RMDSZ közleménye a pontba szedve több projektet és fejlesztést is megemlít, amelyek finanszírozásban részesülnek az idei költségvetés tervezet szerint:

 • Csíkszeredai megyei sürgősségi kórház: 12,2 millió lej,
 • Szentegyházi egészségügyi központ: 1,2 millió lej,
 • Székelyudvarhelyi városi kórház: 3 millió lej,
 • Gyergyószentmiklósi városi kórház: 6,45 millió lej,
 • Szatmár megyei sürgősségi kórház: 18 millió lej,
 • Szilágy megyei sürgősségi kórház: 7 millió lej,
 • Dési városi kórház: 2,85 millió lej,
 • Sepsiszentgyörgyi ipari park infrastrukturális fejlesztése: 8 millió lej,
 • Sepsiszentgyörgyi egészségügyi komplexum kialakítására és a Kovászna Megyei Tanácshoz tartozó intézmények működéséhez szükséges infrastruktúrára: 11,3 millió lej,
 • Sepsiszentgyörgyi sportiskola stadionjának építésére: 1,75 millió lej,
 • Marosvásárhelyi repülőtér munkálataira és berendezések finanszírozására: 10 millió lej,
 • GAL Bihor-ba csoportosult (Bihar Megyei Helyi Akciócsoport Magyarország Határa Mentén) önkormányzatok helyi fejlesztési projektjeinek a finanszírozására: 12 millió lej,
 • Bihar megyei észak-nyugati ADI víz- és szennyvízprojektjeinek finanszírozására: 8 millió lej.

Az RMDSZ közleménye azt is megjegyzi, hogy további magyarok lakta megyék projektjei is finanszírozásban részesülnek a szaktárcák programjaiból (példáil CNI – Országos Beruházási Társaság, PNDL – Országos Településfejlesztési Program).

(rmdsz.ro, agerpres, hírszerk.)

Címoldali fotó: Ugska/Pixabay

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális