2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.2167 RON
HUF = 1.3887 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,447.85(0.42%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Vezető nélküli autóbuszokat vásárolna Kolozsvár

 utolsó frissítés: 14:28 GMT +2, 2021. február 24.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Kolozsváron hamarosan vezető nélküli elektromos autóbuszok is forgalomba állnak. A Media9 cikke szerint a korábban nagy sajtóvisszhanggal belengetett projektet a koronavírus-járvány ugyan hátráltatta, a kolozsvári önkormányzat most viszont arra készül, hogy nyilvánosságra hozza a közbeszerzés kiírásához szükséges dokumentumokat.

A portál szerint a városvezetés a kolozsvári Közszállítási Vállalattal karöltve már elemezte az Európai Unióban fellelhető hasonló közlekedési eszközöket és megoldásokat. Úgy tervezik, hogy a vezető nélküli buszok a 0-ás vonalon közlekednének, és a belváros legfontosabb pontjai között hoznának létre összeköttetést.

A Media9 szerint Európában mindössze néhány nagyobb városban, Párizsban és Bécsben működtettek eddig vezető nélküli tömegközlekedési buszokat, viszont az elmúlt év második felében Gjesdal (Norvégia), Helszinki (Finnország) és Tallinn (Észtország) is kísérleti jelleggel indított útjára hasonló kezdeményezéseket.

A portál Ovidiu Cîmpeant, a kolozsvári önkormányzat fejlesztési igazgatóját is megszólaltatta az ügyben, aki elmondta, hogy jelenleg egy keretmegállapodást szeretnének tető alá hozni, és az elérhető EU-s források alapján fognak dönteni arról, hogy pontosan hány ilyen buszt vásárolnának. A Media9 szerint nagy esély van rá, hogy már idén forgalomba álljon az első ilyen tömegközlekedési eszköz. Egy vezető nélküli busz ára 250-300 ezer euró lehet.

Kolozsvár önkormányzata már a 2020-as városi költségvetés összeállításánál 200 ezer lejt irányzott előre a projekt megvalósíthatósági tanulmányaira, és a büdzsé szerint 14,5 millió lejt fordítottak volna önvezető buszok vásárlására.

Hogy néz ki egy önvezető busz? Az említett bécsi példát bemutató videóban megnézhetitek:

Kolozsvár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális