2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.2167 RON
HUF = 1.3887 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,440.96(0.37%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Európai Bizottság: „a széniparnak nincs jövője.” Románia: „hidrogénben gondolkodunk!”

 utolsó frissítés: 18:32 GMT +2, 2021. február 23.

Az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke kedden a bányászsztrájkok kapcsán a romániai döntéshozók figyelmébe ajánlotta, hogy Románia minél hamarabb dolgozzon ki egy stratégiai tervet a szén kitermelésének befejezésére. Szerinte ugyanis egyértelmű: Európában a széniparnak nincs jövője, írja a Digi24

Frans Timmermans a románok számára Németországot ajánlotta követendő példának, ahol létezik egy terv, ami szerint az ország 2038-ig lezárja a szénkitermelést.

„Nincs jövő a szénben, mivel nincs rá többé kereslet. S még nem is beszéltünk a szén-dioxid kibocsájtásról, mert ha ezt is hozzátennénk a szénipar amúgy is problémás anyagi helyzetéhez, akkor őszintén be kell látnunk, hogy az iparágnak nincs jövője: míg a bányászoknak van” – nyilatkozta Timmermans.

A EB ügyvezető alelnöki kifejezte abbeli reményét, hogy Románia minél hamarabb előáll egy tervvel, amivel lezárhatja a szénkitermelést, mint ahogy Németország tette.

„Én azt javasolnám Romániának, hogy elemezze azt az egyezséget amit Németország ilyen helyzetben meghozott. Az ottani tárgyalásokban nem csak a központi hatóságok és a szénipar képviselői vettek részt, hanem a bányászok szakszervezetei, a helyi és regionális hatóságok is, éppen azért, hogy egy realista tervet dolgozzanak ki a szénről való lemondásról. Ehhez szociális intézkedések, más fajta beruházásokra és a bányászati régiók újrastrukturálása szükséges” – fejtette ki véleményét Timmermans.

Hidrogén stratégia

Ugyancsak kedden, egy szakmai konferencia keretében, Románia energiaügyi minisztere, Virgil Popescu bejelentette, hogy stratégiát fognak kidolgozni a hidrogéniparra való áttérésre.

„Jelenleg Romániának nincs hidrogén-stratégiája. Az Energiaügyi Minisztérium csapara a szakértőkkel azon fog dolgozni, hogy legyen egy állami hidrogén stratégiai terv” – jelenetette ki az Agerpres megkeresésére Virgil Popescu. A sajtónak azt is elmondta, hogy Dan Drăgan államtitkárral már beszélgetett arról, hogy intézkedjen a terv létrehozása érdekében, mivel annak be kellene kerülnie az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervbe. (Digi24, Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális