2021. november 28. vasárnapStefánia
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Az EU új címkézési szabályt vezetne be a gumiabroncsoknál

 utolsó frissítés: 11:50 GMT +2, 2021. január 27.

Az Európai Unió új címkézési rendszert vezetne be a gumiabroncsokra vonatkozóan, amely várhatóan 2021 május 1-jén léphet hatályba - írja a Continental közleményében. 

Az uniós címke lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy üzemanyag-fogyasztás szempontjából hatékonyabb gumiabroncsokat válasszanak, ami a költségek és a károsanyag-kibocsátások tekintetében jelentős megtakarításokat eredményezhet mind a tulajdonosok, mind pedig a kereskedelmi felhasználók számára. A jobb tapadás javítja a közúti biztonságot, míg a zajszintekkel kapcsolatos információk segítenek abban, hogy „csendesen” közlekedjünk.

Az új rendelet értelmében a gumiabroncs címkéjét minden vásárlási formában fel kell tüntetni, beleértve az online eladásokat is. A terméktájékoztatónak hozzáférhetőnek kell lennie (digitálisan), vagy kérésre nyomtatott formában kell rendelkezésre bocsátani. A direkt hirdetésekben vagy más promóciós anyagokban a címkét digitálisan vagy nyomtatott formában kell megjeleníteni - áll a közleményben.

Amit még fontos megjegyezni: az úgynevezett EPREL adatbázis – European Product Registry for Energy Labelling – segítségével a címkén lévő összes adat megjeleníthető lesz, ezt használhatja majd minden gyártó, hogy a viszonteladók és felhasználók (autótulajdonosok) naprakész információval rendelkezzenek. Mindezek mellett azon termékeknél, ahol nincs címkézve a gumi, az EPREL rendszeréből gyorsan és egyszerűen előhívhatók az adatok és kinyomtatható a címke. Ráadásul a címkén lévő QR-kód – ilyen a régi címkén nem volt - szintén az adatbázisban lévő adatokat jeleníti meg.

Miért vezetik be? 

Az Európai Unió arra törekszik, hogy 2050-re csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, vagyis minél több zöld megoldást hozzon létre. Ehhez hozzátartozik, hogy jelentősen csökkenteni kell az autós közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátást. Az üzemanyag szemponjából hatékonyabb gumiabroncsok vásárlása ilyen téren hozzájárulhat a közlekedésből származó káros anyagok csökkentéséhez. 

Kiket nem érint a rendelet?

  • Terepjárós professzionális gumiabroncsok
  • T-típusú pótalkatrészek
  • SSY (sebességszimbólum) <80km/h (F)
  • Szegecses gumik
  • Versenygumik

(közlemény, hírszerk.)

Európai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális