2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,458.61(0.64%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Moody’s: Közép-Kelet Európában Romániának volt a legkisebb járványkezelési csomagja

 utolsó frissítés: 12:04 GMT +2, 2021. január 25.

Romániának volt a legkisebb támogatási csomagja a régió gazdaságra gyakorolt ​​hatásainak leküzdésére, a kormány a GDP mintegy 4%-ának megfelelő forrásokat osztott ki - derült ki a Moody’s nemzetközi hitelminősítő intézet elemzéséből, amelyet a Ziarul Financiar szemlézett. 

Ilyen tekintetben Bulgária is megelőzött bennünket, ahol a GDP 7%-ának megfelelő forrásokat biztosítottak ilyen célokra, őket követi Horvátország a GDP 8%-val, sorban pedig így következnek az államok: Szlovénia és Szlovákia (a GDP közel 10%-a), Lengyelország (10%), Magyarország (12%), végül pedig Csehország a GDP közel 20%-ának megfelelő értékű forrásokkal.

Az állami támogatások fele nagyrészt közvetlen forrásokat, adómentességet és/vagy halasztást tett ki, a másik része főként állami garanciákban összpontosult.

Az elemzés írói kifejtik: 2021-ben a kormányoknak folytatniuk kell a támogatási intézkedéseket, de úgy, hogy közben egyensúlyt is kell teremteni, ami a kiadások fedezetét illeti. Azt javasolják továbbá, hogy a kormányok strukturális változásokat alkalmazzanak az olyan szektoroknál, ahol a válság tartós károkat okozott.

A közép-kelet-európai régióban az eddigi becslések szerint a gazdaság 5,1%-kal esett vissza, a helyzet súlyossága pedig országonként eltérő: Lengyelországban és Bulgáriában körülbelül 4%-os visszaesést, Csehországban és Horvátországban közel 8%-os esést regisztráltak 2020-ban.

Az elemzés szerzői hozzáfűzik: sajnos, vannak  olyan kockázati tényezők, amelyek a járvány kiszámíthatatlanságából erednek, és erre ráerősítenek a különböző politikai bizonytalanságok is.

A hitelminősítő intézet ugyanakkor megemlíti: a régió bankszektora helytállt a járvány kihívásaival szemben. (zf, hírszerk.)

gazdaságélénkítésRégióMagyarországCsehországkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális