2021. március 6. szombatLeonóra, Inez
EUR = 4.8831 RON
USD = 4.0924 RON
HUF = 1.3333 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,499.87(1.54%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Gazdasági miniszter: jövőtől adómentessé válik a minimálbér egyes ágazatokban

 utolsó frissítés: 17:46 GMT +2, 2021. január 22.

Romániában a legmagasabb a minimálbérre kivetett adók mértéke az EU-ban, ezért 2022-től bizonyos gazdasági ágazatokban bevezetik azt az intézkedést, amely a fizetések minimálbér alatti részét adómentessé teszi, így az adókat és járulékokat csak a munkabérek minimálbért meghaladó részére kellene fizetni - írta Facebook oldalán Claudiu Năsui gazdasági miniszter. Năsui posztját az Agerpres is szemlézte.

Amennyiben egy egyszerű példával szeretnénk megfogni a javaslat lényegét: tegyük fel, hogy valaki bruttó 3000 lejt keres, akkor abból 2300 lej (ennyi a minimálbér) adómentessé válna, és 700 lej (a minimálbér feletti rész) lenne adó- és járulékköteles.

Az intézkedésre az USR-s politikus szerint azért van szükség, mert "minden megkeresett 1 lejből az állam 0,45 lejt visszatart", ami Năsui szerint egy olyan országban még elfogadható lenne, amely megfelelő szolgáltatásokat nyújt az állampolgároknak, de a fájdalmas igazság az a politikus szerint, hogy a munka adóztatása mellett a romániaiaknak áfát, jövedéki adókat, egyéb díjakat és illetékeket is kell fizetniük.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), és személyesen Năsui már két éve népszerűsíti azt az elképzelését, miszerint a munkabéreknek csak a minimálbért meghaladó része után kellene adózni. Az intézkedés hatásainak jobb elmagyarázása érdekében még egy weboldalt is létrehoztak, ahol akár azt is kiszámolhatja bárki, hogyan változna a fizetése az általuk javasolt adózási módosítások elfogadása esetén.

Ugyan az USR már a decemberi parlamenti választásokat megelőző kampányban vállalta, hogy amennyiben kormányra kerülnek, akkor bevezetik az intézkedést, a koalíciós tárgyalások végén az intézkedés mégsem az eredeti terveik szerint került be a kormányprogramba. "Nem ideális, amit elértünk, de kezdetnek megfelel: 2022-től különböző gazdasági ágazatokban elkezdjük alkalmazni az intézkedést" - írta Facebook bejegyzésében Năsui. Arról viszont, hogy milyen ágazatokban tehetik adómentessé a munkabérek minimálbér szintjéig terjedő részét, a miniszter nem osztott meg részleteket.

Nem úgy a TVR-nek adott interjújában, ahol Năsui ugyan elmondta, hogy reméli minél több szektorban bevezetik az általuk javasolt intézkedést, a mezőgazdasági és a vendéglátóipari ágazatokat külön megemlítette, ahol kísérleti jelleggel több szempontból is hasznosnak tartaná kipróbálni az adócsökkentést. Kitérő választ adott viszont a műsorvezető azon felvetésére, hogy amennyiben valóban egy gazdaságpolitikai csodafegyverként mutatja be az intézkedést, akkor a koalíciós partnerek miért nem látnak benne fantáziát, és arra a felvetésre sem adott konkrét választ, miért biztos abban, hogy az intézkedés nem járulna hozzá az adóelkerüléshez. A beszélgetést és Năsui bejegyzését itt lehet megnézni:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális