2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.2167 RON
HUF = 1.3887 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,440.96(0.37%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Két nagy tőzsdei lufi is van a piacon a legnagyobb német bank felmérése szerint

 utolsó frissítés: 12:26 GMT +2, 2021. január 20.

A Deutsche Bank friss felmérése szerint több tőzsdei lufi is azonosítható a világ piacain. A hitelintézet elemzői azután jutottak erre a következtetésre, hogy 600-nál is több tőkepiaci szakértőnek tették fel a kérdést: látnak-e jelenleg lufikat a piacokon?

A megkérdezett szakemberek 89%-a válaszolt igennel. A legtöbben a Bitcoint látják lufinak, a szakértők fele 10-es skálán 10-es értékelést adott a Bitcoinra akkor, amikor azt kérdezték tőlük, hogy mennyire értenek egyet azzal az állítással, hogy a kriptovaluta egy lufi.

Az amerikai techpapírok is rossz értékelést kaptak ebből a szempontból, a befektetők 10-es skálán 7,9-es értékelést adtak ennek a szektornak. A technológiai vállalatok közül különösen a Tesla miatt aggódnak a szakemberek, a jelentést összefoglaló CNBC a cikkében kiemeli, hogy Elon Musk cége az elmúlt 12 hónapban 700%-os növekedést mutatott be.

Az elemzés szerint a koronavírus-járvány miatt hozott monetáris politikai intézkedések, az alacsony kamatlábak és az "olcsó pénz" kedveznek a tőkepiaci buborékok kialakulásának, a megkérdezett elemzők szerint (71%) ráadásul az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem fogja idén emelni az amerikai alapkamatot.

A megkérdezett elemzőknek csupán a fele gondolja azt, hogy a világ év végére visszatér a normális kerékvágásba. Az elemzők 41%-a szerint a vakcinák szétosztása és a beoltások menete a várakozásaiknál lassab ütemben zajlik, és mindössze 22%-uk gondolja úgy, hogy a helyzet jobb a várakozásaiknál.

Tőzsdei lufinak vagy buboréknak nevezzük azt a jelenséget, amikor tőzsdén jegyzett (például részvények) vagy tőzsdén kívüli (például ingatlanok) eszközök ára irreálisan magassá, a fundamentumoktól (valós értéküktől) jelentősen elrugaszkodottá válik. A lufik kialakulásának több oka is lehet, okozhatják például hatósági intézkedések vagy egy jó befektetési sztori, amiről a gyors nyereségszerzés reményében senki nem akar lemaradni. A történelem legnagyobb tőzsdei buborékairól itt írtunk korábban.

(cnbc, portfolio)

Címoldali fotó: Tirachard Kumtanom/Pexels 

tőzsde
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac