2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8746 RON
USD = 4.0195 RON
HUF = 1.3592 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,354.98(0.13%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Eldöntötték, hogy mik lesznek idén Kovászna megye prioritásai: útépítés, egészségügyi rendszer, kulturális központ

 utolsó frissítés: 20:10 GMT +2, 2021. január 14.

„2020-ban a háromszéki emberek egészségének és biztonságának védelme volt a legfontosabb. Éppen ezért a megyei tanács hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésnek nem lehet sem adminisztratív, sem pénzügyi akadálya, és prioritásként kezeltük a szociális és egészségügyi rendszer támogatását” – emelte ki az év első tanácsülésén Tamás Sándor, a megyei önkormányzat vezetője.  

A legfrissebb adatok is mutatják, hogy Erdélyen belül Hargita, Kovászna és Szatmár megyékben a legalacsonyabb a fertőzöttségi ráta. Mindezzel együtt Kovászna Megye Tanácsa prioritásként kezeli, hogy felhívja a háromszéki emberek figyelmét az oltási kampány fontosságára. 

A Kovászna Megyei Tanács csütörtöki tanácsülésén Tamás Sándor ismertette a megyei önkormányzat idei évi prioritásait. Elmondta, hogy a szociális és egészségügyi rendszer további támogatása mellett az elkövetkezőkben nagyobb hangsúlyt fektetnek a beruházásokra. „Folytatjuk Erdővidék teljes úthálózatának felújítását. Az összesen 150 millió lejes beruházás két részből áll: a Málnásfürdő-Hatod-Nagybacon- Bibarcfalva-Barót-ágostonfalvi híd közötti 50 kilométeres útszakasz felújításának folytatásából, valamint a Barót-Olasztelek-Vargyas- Hargita megye határa közötti útvonal rehabilitációjának elkezdéséből. Az utóbbi munkálatokra a Kovászna megyei Út és Híd Rt. nyerte a közbeszerzést, amellyel már alá is írtuk a kivitelezési szerződést. Ahogy az idő engedi, nekikezdünk a munkának. Ugyanakkor folyamatban van a Bodzavidéket és Orbaiszéket összekötő 22,5 kilométeres szakasz felújítása is, melynek összértéke 24 millió lej.” 

Az elnök hozzátette, az építkezési ipar az egyik megmentője a munkahelyeknek. A megyei tanács számára pedig fontos, hogy a Kovászna megyei embereknek legyen állásuk. A megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó híd és út részvénytársaságnál százötven háromszéki ember dolgozik, ami ugyanennyi háromszéki család megélhetését jelenti.  

A csütörtöki tanácsülésen a testület tagjai megszavazták a Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a Sapientia Alapítvány és a megyei tanács közös nagy beruházásának, a megyeszékhelyen megvalósuló Multifunkcionális Kulturális Központ társulási szerződésének megkötését. A jelenlegi Bodok Szálloda helyén felépülő új létesítmény többek között a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Háromszék Táncegyüttes székhelyének ad majd otthont.  

Az ülésen emellett elfogadták a megye levegő minőségét javító ötéves stratégiát, melynek célja, hogy továbbra is jó minőségű, szennyezésmentes levegő legyen Háromszéken. Továbbá megszavazták Gál Károly megyei tanácsos mandátumának megszűnéséről szóló határozatot is, aki az elkövetkezőkben parlamenti képviselőként folytatja tevékenységét. Gál Károly helyét a testületben dr. Szász István mikóújfalusi, 39 éves állatorvos veszi át.  (közlemény)

Kovászna megye
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális