2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9253 RON
USD = 4.1431 RON
HUF = 1.3906 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,567.68(-0.35%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Tovább szárnyal a Bitcoin, újabb történelmi csúcsok dőltek meg

 utolsó frissítés: 17:14 GMT +2, 2021. január 07.

Csütörtökön már a 38 ezer dollárt is átlépte a Bitcoin árfolyama, így amellett, hogy egyetlen nap alatt több mint 11%-kal nőtt az értéke, a rali erősen hozzájárult ahhoz is, hogy a teljes kriptovaluta piac kapitalizációja az 1000 milliárd dolláros álomhatárt is meghaladja.

A Bitcoin csak év eleje óta 9 ezer dollárt erősödött, az elmúlt egy évben pedig 430%-nál is többet nőtt az árfolyama. A Bitcoin csütörtökön 17 órakor 38 391 dolláron állt:

A szárnyalását nehéz megmagyarázni, hiszen arról korábban is írtunk, hogy a Bitcoin az elmúlt években messze nem nyert akkora teret magának a tranzakciók és elfogadottság terén, mint azt korábban jósolták, a funkciói pedig még csak közelíteni sem nagyon tudják a klasszikus fizetőeszközökét. Inkább spekulatív eszköz, amit nem annyira a hasznossága, sokkal inkább a könnyű és gyors nyereség elérése érdekében adnak és vesznek.

Az árfolyam szárnyalása viszont egyre népszerűbbé teszi azt a véleményt is, hogy a befektetők egyfajta digitális aranyként tekintenek rá, a hasznosságát pedig abban látják, hogy a mostani alacsony kamatkörnyezetben jó menedékeszköz lehet a későbbi infláció ellen. A JP Morgan vezető stratégája is erről írt elemzést, viszont azt is kijelentette, hogy a Bitcoin kockázatai nagyok, hiszen magas a volatilitása. Ennek ellenére a JP Morgan 146 ezer dolláros hosszú távú célarat határozott meg a Bitcoin esetében.

A Portfólió arról ír, hogy a Bitcoin árfolyamának emelkedése mellett nagy valószínűséggel a vagyonkezelők sem tudnak szó nélkül elmenni, és az eszközeik mostaninál is nagyobb részét fogják kriptovalutákba fektetni. Vannak persze pesszimisták is, a gazdasági portál David Rosenberget, a Rosenberg Research közgazdászát is idézi, aki szerint "a parabolikus mozgás (exponenciális növekedés szerk. megj.) a Bitcoin esetében ilyen rövid idő alatt, vagy mondhatnám, hogy bármilyen értékpapír esetében, kifejezetten rendellenes" - érvel Rosenberg. (cnbc, portfolio, hírszerk.)

Címoldali fotó: Christo Anestev/Pixabay

Bitcoin
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac