2021. június 18. péntekArnold, Levente
EUR = 4.9242 RON
USD = 4.1226 RON
HUF = 1.3918 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,657.26(0.52%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Romániában tíz emberből négy tudott spórolni a pandémia alatt

 utolsó frissítés: 15:46 GMT +2, 2021. január 06.

Egy friss közvéleménykutatás szerint, amennyiben egy jelentősebb összeg felhasználásáról kellene dönteniük, a romániaiak 28%-a saját maga vagy családtagjai oktatásába fektetne be, 23%-uk bankba kötné le a pénzét, 16%-uk vállalkozásba ruházna be, 10%-uk valutát venne, a maradék pedig egyéb befektetési módot választana, ha arra lehetősége lenne. Kiderült az is a kutatásból, hogy a megkérdezettek csupán 9%-a tartaná pénzét a "matrac alatt" – idézi a Hotnews az IRES közvéleménykutató 2020 decemberében közzétett felmérését, amely a bankok digitalizációs törekvéseit és a lakosság hozzáállását mérte fel. A felmérést a Romániai Bankok Egyesülete rendelte meg.

A bankbetétel lekötésének módjával kapcsolatban érdekesség, hogy a megkérdezettek háromnegyede a banki ügyintézővel való közvetlen interakciót részesíti előnyben (78%), 14%-uk az online interakciót tartja előnyösnek, míg 1% válaszolta, hogy közömbösek az interakció módjával szemben. A válaszadók 7%-a viszont egyáltalán nem élne ilyen lehetőséggel.

A felmérésben arra is rákérdeztek a résztvevőknél, hogy a koronavírus-járvány alatt sikerült-e pénzt megtakarítani. Kiderült, a válaszadók mintegy 39%-a tudott félretenni, ez a lakosságra vetített arány szerint 10-ből 4 embert tesz ki. Az eredmény azért is érdekes, mert a kutatás szerint a járvány előtt ez az arány 68% volt, azaz ennyien tudtak pénzt spórolni. A felmérés eredményeiből az is látszik, hogy főleg a városi környezetben élő férfiak tudtak pénzt megtakarítani az elmúlt időszakban.

Bár sokkal kevesebben tudtak spórolni az elmúlt évben, mégis az látszik, hogy éves szinten 15%-kal növekedett az ügyfelek betétállománya, miközben a járvány előtt ez a növekedési ütem évi 3-4% körül volt. A novemberi adatok szerint a betétek egyenlege körülbelül 410 milliárd lejt tett ki.

A felmérésből tehát az is látható, hogy a lakosság, valamint a vállalatok is egyfajta "biztonsági övként tekintenek" a bankokra, mindamellett, hogy a járvány okozta nehézségek egyensúlyozása érdekében a likviditási problémákra is ők adtak választ. (hotnews, hírszerk.)

megtakarításkoronavírusbank
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac