2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,442.26(0.51%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Óriási pert akasztottak a Facebookra, nagy csapás érheti Zuckerbergék birodalmát

 utolsó frissítés: 18:19 GMT +2, 2020. december 10.

A várakozásoknak megfelelően eljött annak az ideje, hogy az amerikaiak gigaperrel szabályozzák a közösségi médiák legnagyobbját, a Facebookot. Ennek következményeként elveszítheti a világ legtöbb aktív felhasználóját számláló üzenetküldő szolgáltatóját, a WhatsAppot, de az Instagramot is.

Szerdán jelentették be ugyanis, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC), vele párhuzamosan pedig 48 állam ügyészsége pert indított a Facebook ellen. Az óriáscéget azzal vádolják, hogy visszaélt monopolhelyzetével és lényegében ellehetetlenítette a versenyt a közösségi média piacán.

Az államok koalíciós perét vezető Letitia James, New York állam ügyésze elmondta, a Facebook közel egy évtizede használja erőfölényét és fojtja el a versenyt úgy, hogy közben kárt okoz felhasználóinak. Mint kifejtette, számos vállalkozás sérült a Facebook illegális műveleteinek következményeként, mivel nem tudtak érdemben versenybe szállni, és minden forrásukat a Facebook ellen kellett felhasználniuk.

Az FTC dokumentációiban az szerepel, hogy a Facebook csak 2019-ben 70 milliárd dollár bevételt hozott össze, a nyeresége pedig több mint 18 milliárd dollárra tehető.

A társaság bevételével kapcsolatos nyomozás egyébként két felvásárlás köré összpontosul: amikor 2012-ben 715 millió dollárért felvásárolták az Instagramot, majd 2014-ben 22 milliárd dollárért a WhatsAppot. Több elemzés is tárgyalja, hogy a Facebook nyereségének jelentős része származik épp ebből a két másik szolgáltatásból, mivel ezek több szempontból jóval felkapottabbak, mint maga a Facebook. A fiatalokat egyértelműen az Instagrammal érik el, és egy teljesen más közeget érnek el a WhatsAppal, akik számára a Facebook már nem menő, vagy a sok botrány/moderálási hiba miatt nem tartják biztonságos felületnek.

A facebook vezérigazgatója: Mark Zuckerberg. Forrás: Roll Call

A Facebook a vádakra különben úgy reagál, hogy az akvizíciókat annak idején jóváhagyta az FTC, ráadásul a Facebook tette naggyá ezeket a szolgáltatásokat.

Jennifer Newstead, a Facebook alelnöke és egyben főtanácsadója úgy nyilatkozott még korábban a Guardiannak, hogy a Facebook ellen irányuló kormányzati intézkedések azt sugallják a vállalkozóknak, hogy egyetlen értékesítés sem lehet „végleges”. Az emberek nem azért választják a Facebook szolgáltatásait, mert az kötelező számukra, hanem azért, mert egyszerűen ez éri meg nekik a leginkább. „Határozottan kiállunk az emberek szabad döntése mellett” – hangoztatta.

A perben kulcsfontosságú szerepet játszó jelentések készítői úgy vélik, valóban hiba volt az FTC részéről, hogy elfogadták ezeket az akvizíciókat, de ez még nem menti fel a Facebookot, hogy számos jogsértő cselekedetet hajtsanak végre. 

A Pénzcsinálók egyébként interjú révén foglalkozott az amerikai gazdaságpolitikai folyamatokról, ahol többek között az új adminisztráció Facebookhoz való hozzáállásáról is kérdeztük a szakértőt.

„A probléma forrása ott kezdődik, hogy a politikai hatalomért zajló küzdelem átköltözött a közösségi oldalakra, a hatalmon levő politikusok pedig nem ülnek tétlenül túl sokáig, valószínű, hogy nagyon komoly szabályozások alá vetik ezeket a népszerű platformokat, és a mögöttük álló techcégeket” – nyilatkozta korábban szakértőnk.

Elmondta, az új adminisztráció sem fogja megvédeni a Facebookot és a Twittert, mert minden politikus tart tőlük. Szakértőn magyarázata alapján az amerikai politikusok számára ez kontrollálhatatlan közeg, és ezen a felületen elérni a választópolgárokat felérhet bármilyen nemzetbiztonsági kockázattal, lásd a 2016-os példát, amikor orosz behatás következtében rengeteg fiktív véleményvezér formálta az amerikai közhangulatot. (guardian, 444.hu, hírszerk.)

Facebook
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális