2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Mutatjuk Románia 10 leggazdagabb emberét a Forbes szerint

 utolsó frissítés: 17:07 GMT +2, 2020. december 03.

A Forbes magazin csütörtökön reggel megjelent friss száma szerint Daniel Dines, a UiPath alapító-vezérigazgatója Románia leggazdagabb embere. A rendkívül látványosan felemelkedő Dines vagyonát 7,7 milliárd lejre becsülték. A digitális robotokat fejlesztő UiPath a járvány ellenére is hatalmas növekedésben van, a Bukarestben alapított startup épp a nyáron vont be egy 225 millió dolláros befektetést, amivel a cég értékét 10,2 milliárd dollárra taksáltált a partnerek. Dines következő nagy dobása várhatóan az lesz, hogy tőzsdére viszi a céget, amelynek már 3200 alkalmazottja, világszerte 40 irodája és 360 millió dollár árbevétele van. Daniel Dinesről korábban itt írtunk részletesen.

A Forbes listájának második helyén a bákói Pavăl testvérek, vagyis Dragoș és Adrian Pavăl állnak. A Dedemant alapító üzletemberek összesített vagyona 7,5 milliárd lejre rúg a magazin szerint. A vagyonuk növekedésében nagy szerepe van a Dedeman barkácsáruház-lánc komoly üzleti sikereinek is: az 1992-ben alapított cég üzleti forgalma 2019-ben meghaladta a 8,27 milliárd lejt (13,7%-os növekedés az előző évhez képest). A moldvai üzletemberek az elmúlt években az ingatlanszektorban is megvetették a lábukat, az egyik legismertebb erdélyi befektetésük a kolozsvári The Office irodaház megvásárlása volt.

Harmadik helyen Ion Țiriac áll, aki nemrég azt nyilatkozta, hogy az ötvenes évek szerinte sokkal nehezebb időszak volt, mint a jelenlegi, világjárvány által megbélyegzett 2020-as esztendő. A 81 éves autókereskedelemben, pénzügyi szektorban és ingatlankereskedelemben is otthonosan mozgó üzletember vagyona enyhén nőtt, és már 6 milliárd lejre tehető. A Forbes emlékeztet, hogy a Brassóban született üzletember tulajdonában álló Țiriac Holdings jelenleg 40 vállalatot foglal magába, amelyek majdnem mind hozzájárultak ahhoz, hogy Ion Țiriac idén még egy “kicsit” gazdagabbá váljon.

Negyedik helyen az Egyesült Államokban élő Anastasia Soare áll 2,2 milliárd lejes vagyonával. A “Szemöldökkirálynő” becenéven ismertté vált üzletasszony nemrég felkerült arra a listára is, amit az amerikai Forbes magazin állított össze azokról a nőkről, akik önerőből lettek milliomosok. A sikeréről szóló történeteket bemutató cikkek szerint úgy érkezett meg az Egyesült Államokba, hogy szinte egyáltalán nem beszélt angolul. Egy Beverly Hills-i szépségszalonban vállalt munkát először, ahol állítólag azt vette észre, hogy a nők nem igazán fordítanak figyelmet a szemöldökükre. A "piaci résre" felfigyelve saját szemöldökformálási technikát dolgozott ki, amivel rendkívül népszerű lett.

Teszári Zoltán leggazdagabb romániai magyarként az összesített lista ötödik helyén áll. Az 50 éves üzletember 1,9 milliárd lejre növelte idén a vagyonát, köszönhetően annak is, hogy az általa alapított RCS&RDS 2019-ben 3,86 milliárd lejes üzleti forglmat (9,8% éves növekedés) és 344,7 millió lejes profitot (125,4% éves növekedés) ért el. A Forbes emlékeztet, hogy Teszári cége 2017 óta elképesztő nyereségesség mellett műküdik, igaz, az egyik legtöbbet beruházó telekommunikációs cég címét is kiérdemelték, 2007 óta 3 milliárd eurónál is többet fordítottak infrastruktúra és szolgáltatásfejlesztésre. Az RCS&RDS anyavállalata, a bukaresti tőzsdén jegyzett Digi Communications 623 millió eurós üzleti forgalmat (+8,3%) és 3,16 millió euró nyereséget ért el. A vállalatcsoport ugyan jelen van Magyarországon, Olaszországban és Spanyolországban is, a fő piacát továbbra is Románia képezi.

A Forbes lista hatodik helyén Radu Dimofte áll 1,5 milliárd lejes vagyonnal. Dimofte a Bukaresti Értéktőzsdén is jegyzett, a KFC, Pizza Hut és Taco Bell gyorséttermeket is működtető Sphera Franchise Group főrészvényese, de ingatlanfejlesztők és szállodák is kötődnek a nevéhez. Az üzletember vagyona nőtt a főként 2019-es üzleti eredményekből kiinduló elemzések szerint, bár beismeri, hogy 2020-ban komoly bevételkiesést okoztak a portfóliójában levő vállalatoknak az egészségügyi válság miatt bevezetett korlátozások.

Hetedik helyen a Talpeș család áll 1,4 milliárd lejes vagyonnal. A globális szinten is jelentős piaci szereplőnek számító, Florin és Măriuca Talpeș által alapított Bitdefender vírusírtó szoftvereket gyártó vállalat üzleti forgalma 671 millió lej volt, míg a nyeresége 6,8 millió lej 2019-ben. Az 1700 alkalmazottat foglalkoztató vállalatnál 800 kutatómérnök is dolgozik, és az év elején azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy a járvány kontextusában világszerte ingyenes kibernetikai védelmet ajánlottak fel az egészségügyi intézmények számára.  

Körülbelül 1,4 milliárd lejes vagyonnal, szintén a hetedik helyen áll Andrei Diaconescu ls Victor Căpitanu. Az üzlettársak az ingatlanszektorban “utaznak”, korábban befektetési bankárként dolgoztak, és ott kaptak étvágyat az ingatlanügyletekhez. A Forbes szerint az egyik legdinamikusabban fejlődő vállalatot építették fel az iparágban, a magazin több bekezdésben sorolja a One United portfóliójába tartozó ingatlanfejlesztéseket. A vállalat 2019-ben 242,8 millió lejes konszolidált nyereséget ért el.

Kilencedik helyen Anca Vlad, a Fildas-Catena Csoport tulajdonosa áll 1,3 milliárd lejes vagyonnal. A tulajdonában levő Fildas Trading az egyik legjelentősebb gyógyszerforgalmazó vállalat az országban, míg az 1999-ben alapított Catena gyógyszertárlánc jelenleg Románia legerősebb szereplőjévé nőtte ki magát a szegmensben 810 gyógyszertárral, 5500 alkalmazottal, és állításuk szerint 4,5 millió hűséges ügyféllel. A vállalat nettó profitja 190,8 millió lej volt 2019-ben.

A tízes toplista utolsó helyét Iulian Dascălu, a Iulius Csoport tulajdonosa foglalja el. A Iași-i üzletember onnan lett országszerte ismert, hogy Iași-ban, Kolozsváron és Temesváron is kereskedelmi központokat épített. Jelenleg főként az úgynevezett “mixes used” (vegyes felhasználás) ingatlanfejlesztésekben utazik, nem csak kereskedelmi központokat, hanem irodaházakat és lakóingatlanokat is fejleszt gyakran egyazon projekten belül. 

A toplista összeállításához a Forbes a Deloitte könyvizsgáló céggal működik együtt, és a pénzügyminisztérium, a cégbíróság, valamint a Termene.ro által szolgáltatott adatokból indul ki, illetve esetenként a tőzsdei információk alapján számolják ki a listán szereplők vagyoni helyzetét. 

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális