2021. szeptember 28. keddVencel
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2382 RON
HUF = 1.3773 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,529.43(0.15%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Az EU újabb 3 milliárd eurót folyósított Romániának munkahelyvédelemre

 utolsó frissítés: 14:24 GMT +2, 2020. december 02.

Az Európai Bizottság a SURE eszköz keretében nyújtott pénzügyi támogatás harmadik részleteként 8,5 milliárd eurót folyósított öt uniós országnak. A keddi műveletek révén a következő országok kaptak támogatást: Belgium (2 milliárd euró), Magyarország (200 millió euró), Portugália (3 milliárd euró), Románia (3 milliárd euró) és Szlovákia (300 milliárd euró) - írja az Európai Bizottság közleménye.

A dokumentum szerint a kedvező feltételekkel nyújtott hitel formájában adott támogatás segíteni fogja ezeket a tagállamokat abban, hogy képesek legyenek kezelni a munkahelyek megőrzésére fordított állami kiadások hirtelen megemelkedését. Konkrétan ahhoz járul majd hozzá, hogy a tagállamok fedezni tudják azokat a költségeiket, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszereinek finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló – többek között az önálló vállalkozókra vonatkozó – intézkedésekhez.

A folyósítással október végétől november végéig 15 tagállam összesen mintegy 40 milliárd euróban részesült az uniós SURE eszköz keretében. A SURE keretében biztosított pénzeszközök maradéktalan folyósítását követően a teljes támogatási összeg Belgium esetében 7,8 milliárd eurót, Magyarország esetében 504 millió eurót, Portugália esetében 5,9 milliárd eurót, Románia esetében 4,1 milliárd eurót, Szlovákia esetében pedig 631 millió eurót tesz majd ki. Az eddig folyósított összegek és a kötvényekre vonatkozó különböző lejárati idők áttekintése elérhető itt.

A keddi folyósítás a SURE eszköz keretében nyújtott szociális beruházási kötvények harmadik kibocsátását követte, amelynek során az értékpapírok több mint 13-szoros túljegyzésére került sor. Ez kedvező árazást eredményezett, ami azt jelenti, hogy a tagállamok több hitelt kapnak, mint amennyit vissza kell fizetniük.

A SURE eszköz 100 milliárd euróig terjedő pénzügyi támogatást nyújthat valamennyi tagállamnak. A Bizottság eddig 90,3 milliárd euró pénzügyi támogatás rendelkezésre bocsátását javasolta 18 tagállam javára. A következő folyósításokra az előttünk álló hónapokban, az adott kötvénykibocsátásokat követően kerül sor. (közlemény)

Európai UnióEurópai Bizottságeuróválságmunka
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális