2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.2167 RON
HUF = 1.3887 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,447.85(0.42%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

A PSD választási videója miatt tiltakozik a jegybank

 utolsó frissítés: 10:48 GMT +2, 2020. november 23.

A Román Nemzeti Bank (BNR) közleményben fejezte ki vasárnap rosszallását amiatt, hogy az intézmény szakemberei nyilakozatainak szövegkörnyezetből kivett részleteit használják a választási klipekben.

"A Román Nemzeti Bank határozottan elutasítja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) az intézmény szakemberei szövegkörnyezetből kivett régebbi vagy újabb nyilatkozatainak részleteit használja fel választási klipekben A BNR egy politikamentes, független intézmény, és az ilyen nyilatkozatok visszaélésszerű felhasználása, befolyásolja intézményünk státusát és semlegességét" - szögezi le a jegybank közleménye.

A Román Nemzeti Bank arra kéri az összes politikai pártot, hogy ne használja fel inkorrekt módon a bank egyes képviselőinek véleményét.

"Az BNR álláspontját tükröző összes elemzés és vélemény megtalálható az intézmény honlapján közzétett jelentésekben és elemzésekben, vagy a jegybank kormányzójának sajtónyilatkozataiban" - jegyzi meg a közlemény.

Milyen videó miatt tiltakoznak?

A jegybank nagy valószínűséggel az alábbi videó miatt tiltakozik. Ebben a szociáldemokraták kampánycsapata Lucian Croitoru jegybanki tanácsadó és Emil Boc volt miniszterelnök 2009-es nyilatkozatait vetik össze Ludovic Orban jelenlegi miniszterelnök és Valentin Lazea, a jegybank vezető közgazdászánák a napokban tett nyilatkozataival és kijelentéseivel. Az erősen tendenciózús videóval a PSD arra akar utalni, hogy a kormány ugyan tagadja, de megszorításokra készül.

A "bizonyítás" fő elemét az adja, hogy Lazea a napokban előadást tartott egy konferencián, ahol a román gazdaság bonyolult helyzetének bemutatása közben kijelentette, hogy "nem normális, hogy a közalkalmazottak fizetése sokkal nagyobb, mint a magánszekotrban dolgozók bérezése", illetve arról is beszélt, hogy korrekciók nélkül a költségvetési hiány meg fogja haladni a GDP 8%-át.      

(agerpres)

BNR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális