2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Bemutatták a költségvetés-kiigazítás tervezetét: jelentős összeggel nő az egészségügy büdzséje

 utolsó frissítés: 13:57 GMT +2, 2020. november 18.

A költségvetési hiány 96 milliárd lejre, a GDP 9,1%-ára nő a Florin Cîțu pénzügyminiszter által szerdán bemutatott költségvetés-kiigazításról szóló tervezet szerint. A tárcavezető a tervezetet bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a költségvetési hiányról szóló korábbi becsléseikhez viszonyítva 5 milliárd lejjel nő a deficit, ez az összeg abból adódik, hogy ennyivel csökkennek az állam bevételei év végéig. A miniszter elmondta, a költségvetés-kiegészítés tervezetének összeállításakor 4,2%-os gazdasági visszaeséssel számoltak, és úgy kalkulálnak, hogy 2021-ben a költségvetés hiánya 7% körül alakul.

A most bemutatott tervezettel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy várhatóan ez lesz az idei utolsó költségvetés-kiigazítás. Korábban áprilisban és augusztusban hozott a kormány a költségvetés kiigazításáról szóló intézkedéseket. Az is fontos a most közölt számokkal kapcsolatban, hogy a pénzügyminisztérium 9,1%-os hiánnyal kalkulál, az Európai Bizottságnak a korábbi becslései 10,2%-os deficitről, és 5,2%-os gazdasági visszaesésről szóltak.

A kormány a nyáron még 91 milliárd lejes (a GDP 8,6%-a) hiánycélt fogalmazott meg. A most közölt 96 milliárd lejes hiány többletét főként az adja, hogy a hatóságok kitolták (büntetőkamatok, végrehajtások nélkül) a vállalati adók befizetési határidejét december 25-ig.

Mire költ többet a kormány?

A költségvetés-kiegészítéseknél a legérdekesebb kérdés az, hogy mely minisztériumok kapnak több pénzt, és mely területek szembesülnek forrásmegvonással. A most bemutatott tervezet szerint többet kap:

  • az egészégügyi tárca 1,1 milliárd lejjel;
  • a fejlesztési tárca 1 milliárd lejjel (a helyi fejlesztések országos programjához (PNDL) kapcsolódó számlák kifizetésére);
  • a mezőgazdasági tárca 1,1 milliárd lejjel (mezőgazdasági szubvenciókra vissza nem térítendő támogatásokból) és 160 millió lejjel (a szárazság miatti kártérítések kifizetésére).

Ezek mellett a kormány létrehoz egy 1,2 milliárd lej értékű tartalékalapot, amellyel az előre nem látható kiadásokra készülnek fel a járványhelyzet kontextusában. És 1,8 milliárd lejjel egészítik ki a társadalombiztosítási büdzsét, a pénzből a kényszerszabadságokat, valamint egyes nyugdíjak újraszámolásából adódó plusz költségeket fogják állni.

Lesznek viszont minisztériumok, amelyeknek csökkentik amköltségvetését:

  • a pénzügyminisztériumnál 134 millió lejt spóroltak az otthoni munkával, ezt a pénzt elveszik;
  • szintén a pénzügyminisztériumtól vonnak meg 854 millió lejt, általános tevékenységből megmaradó összegeknek köszönhetően;
  • több szaktárca esetében döntenének még forrásmegvonásról, de elenyésző összegekről van szó a pénzügyminiszter szerint.

(hírszerk.)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális