2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9253 RON
USD = 4.1431 RON
HUF = 1.3906 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,567.68(-0.35%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Hivatalos: új tulajdonosa van a Telekom vezetékes üzletágának

 utolsó frissítés: 12:01 GMT +2, 2020. november 09.

Hivatalosan is bejelentették, hogy az Orange Románia megvásárolta a Telekom Románia Communications 54%-os tulajdonrészét, amivel a francia cégcsoport a Deutsche Telekomhoz tartozó vállalat többségi tulajdonosává vált.

A Telekom Románia két leányvállalattal is rendelkezett eddig Romániában, a mobiltelefonos üzletágat a Telekom Romania Mobile Communications (volt Cosmote), míg a vezetékes üzletágat a Telekom Románia Communication (volt Romtelecom) működtette. Az Orange az elhúzódó tárgyalások végén most ez utóbbiba vásárolta be magát.

A tranzakció tulajdonképpen mindkét vállalat részéről egy stratégiai döntés, a tulajdonosi várakozásokhoz képest alulteljesítő Telekom már régóta szabadult volna a vezetékes üzletágától, a mobilszegmensben hatalmas sikereket elérő Orange számára pedig logikus lépés volt az, hogy a vezetékes üzletágban is megvetnék a lábukat.

Az Orange 268 millió eurót fizetett a részesedésért, ami azt is jelenti, hogy a felek a vállalat teljes értékét 497 millió euróban határozták meg.

Az ügylet 5 millió ügyfelet érinthet, a gazdát cserélt vállalat ugyanis ennyi háztartást és vállalati ügyfelet szolgál ki, és 622 millió euró bevételt ért el tavaly.

A Telekom márkanév 2014-ben jelent meg Romániában, amikor a német vállalat úgy döntött, valamennyi szolgáltatását egységesen Telekom márkanév alatt kínálja. A leányvállalat állítólag nem teljesítette a német tulajdonosok elvárásait, ugyanis a szoros verseny miatt nagyon alacsonyan kellett tartani az árakat. (hírszerk.)

OrangeTelekom
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális