2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.2167 RON
HUF = 1.3887 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,447.85(0.42%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Az OTP Bank Románia közzétette az első 9 hónapra szóló pénzügyi eredményeit

 utolsó frissítés: 17:19 GMT +2, 2020. november 06.

Az OTP csoport bejelentette a 2020-as év első kilenc hónapjára szóló pénzügyi eredményeit. A bankszektor elsőként reagált a koronavírus-világjárvány hatására megváltozott gazdasági igényekre a helyi gazdaság támogatása és finanszírozása által. Az OTP Bank pozitív működési eredményt könyvelhet el, valamint növekedést ért el a hitelezési és a megtakarítási szegmensben, amely a jelenlegi helyzetben egészséges jövedelmezőséget jelent.

A Budapesten közzétett jelentés szerint, amelyben a bank eredményeit konszolidált módon mutatják be, a Csoport beszámolási standardjai szerint kiigazítva, az OTP Bank Romania az év első kilenc hónapjában 39 millió lej konszolidált adózás utáni eredményt regisztrált, amely alacsonyabb, mint a 2019 hasonló időszakában regisztrált eredmény. Ez a csökkenés a kockázati költségek koronavírus-járvány alatti növekedésének tudható be. Az első negyedévben létrehozott céltartalékok fedezik ezeket a költségeket.

„Úgy döntöttünk az első negyedév végén, hogy a világjárvány ellenére sem mondunk le a 2019-es év elején elkezdett organikus növekedési stratégiánkról, és folytatjuk az Apollo nevet viselő projektünket. Az aktuális kockázatok figyelembevételével folytatjuk a beruházásokat. Az idei évben 200 új munkatárssal bővült a csapatunk, és új digitális szolgáltatásokat fejlesztettünk ki, így például az új ügyfeleinknek lehetősége van 100%-osan online felületen számlát nyitni. Annak érdekében, hogy versenyképesek maradjunk és támogatni tudjuk a helyi gazdaságot, forrásokat különítettünk el a lehetséges kockázati költségek fedezésére, és ez megmutatkozik az eredményeinkben.” – nyilatkozta Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója

Az év első kilenc hónapjában a működési eredmény 136 millió lejre nőtt, mivel az összes bevétel 11%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest; a jelentős digitalizációs fejlesztések, valamint a bér- és munkaerő költségek növekedése (a bérek inflációs kiigazítása, és az alkalmazottak számának 16%-os növekedése) miatt az operatív költségek 19%-kal növekedtek a 2019-es év azonos időszakához képest. 

A teljesítő hitelállomány dinamikus növekedésének köszönhetően a nettó kamatbevétel 12%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, elérve a 337 millió lejt. 

A teljesítő hitelek volumene 16%-kal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest, amely a lakáshitelek iránti megnövekedett érdeklődésnek, valamint az IMM Invest programon keresztül finanszírozott kkv- és a vállalati hitelek 10%-os növekedésének tudható be.

A koronavírus-világjárvány következtében a hitelezési tevékenység atipikus volt az év első kilenc hónapjában. Az első negyedéves dinamikus növekedést az április-májusi gazdasági leállás lassította, majd júniusban újra fellendülés volt érzékelhető. 2019 első kilenc hónapjához képest a jogi személyeknek nyújtott hitelek növekedési üteme 6%-os volt, azonban az ingatlanhitelek 9%-kal és  a fogyasztási hitelek 21%-kal csökkentek. 

Az árfolyamszűrt betétek állománya 19%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A fellendülést a három üzletág támogatta: lakossági (+22%), kkv (+4%) és vállalati (+34%). 

A helyi jelentési előírások szerint: a Bank eszközei elérték a 14,2 milliárd lejes szintet, 14%-kal növekedtek 2019. szeptember végéhez képest, és az adózás utáni eredmény 9 millió lej volt.

A Bank tőkemegfelelési mutatója 20,9%-ra emelkedett, szemben a tavalyi első kilenc hónap 20,5%-ával. A növekedés oka az európai szabályozási keret pandémiával összefüggésben bekövetkező pozitív változásaiban keresendő.

Az OTP Csoport 232 milliárd forint (3214 millió RON) adózás utáni nyereséget realizált az első kilenc hónapban. Ezeket az eredmények elsõsorban a koronavírus járvány negatív hatásai miatt megnövekedett kockázati költségek befolyásolták. A számviteli eredmény 188 milliárd forint (2610 millió RON) volt.

Azok a leányvállalatok, amelyek hozzájárultak a legjobban ehhez a mennyiséghez: az OTP Core Magyarország (108 milliárd forint / 1497 millió RON), a DSK Bank Bulgária (34 milliárd forint / 475 millió RON), Horvátország (15 milliárd forint / 207 millió RON), Ukrajna (22 milliárd forint / 300 millió RON), Szerbia (10 milliárd forint / 144 millió RON) és Oroszország (12 milliárd forint / 165 millió RON).

Az OTP Bank Plc. által közölt teljes jelentést itt találhatja. (közlemény)

OTP
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac