2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Novembertől enyhe emelkedést tapasztalhatunk a villanyszámlán

 utolsó frissítés: 15:34 GMT +2, 2020. november 03.

Enyhe emelkedést észlelhetünk novembertől a villanyszámlán, mivel érvénybe lépett az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) azon rendelete, amely szerint az úgynevezett kapcsolt energiatermelési hozzájárulás díja 40%-kal nő november 1-től (a villanyszámlán ezt a tételt románul "taxa de cogenerare" néven tüntetik fel a szolgáltatók). Mivel azonban a díj egy háztartásra jutó összege alacsony, a villányszámlán tapasztalható drágulás még az 1 lejt sem fogja elérni.

A kapcsolt energiatermelési hozzájárulás díja eddig 3,5 euró/MWH volt, az ANRE döntése értelmében viszont ettől a hónaptól 5 euró/MWh-ra emelkedik. A Ziarul Financiar számításai szerint a díjból beszedett összeg eddig évente 245 millió euróra volt tehető, az emelés után viszont ez a szám 350 millió euróra emelkedhet. A számításnál a gazdasági lapnál úgy kalkuláltak, hogy Romániában a háztartások és a vállalatok éves fogyasztása megközelítőleg 8000 MWh-ra tehető.

A kapcsolt energiatermelési hozzájárulást a háztartási és az ipari fogyasztók is fizetik. A díjból származó összegekből az állam szubvenciót fizet olyan energiatermelőknek, amelyek a villanyáramon túl hőenergiát is előállítanak. Ebbe a kategóriába főként a hőerőművek tartoznak, amelyek ugyan az egyéni termeléshez viszonyítva kevesebb fűtőanyagot használnak el, de több ok miatt is nagyobb költségek mellett működnek, így állami támogatás nélkül a megmaradásuk veszélybe kerülne. (zf, hírszerk.)

áramenergiaelektromos
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális