2021. szeptember 28. keddVencel
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2382 RON
HUF = 1.3773 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,529.43(0.15%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Tovább zuhan a török líra, senki nem tudja hol áll meg

 utolsó frissítés: 13:13 GMT +2, 2020. október 28.

Az utóbbi napokban újra komoly eladói nyomás alá került a török líra, így szerda reggelre a dollárral szemben év eleje óta mért gyengülés elérte a 38%-ot. Az előző év azonos hónapjához viszonyítva 43%-kal értékelődött le a török líra a dollárral szemben. Egyelőre nem látni, hogy hol állhat meg az intenzív visszaesés, a Commerzbank szakértői szerint újabb jelentős kamatemelés tudná csak stabilizálni a török fizetőeszköz helyzetét.

A török líra válságáról már korábban is írtunk. Akkor azt emeltük ki, hogy bár a török gazdaság az elmúlt években szépen növekedett, az infláció gyakran kétszámjegyű volt (meghaladta a 10%-ot), a növekedést ráadásul a török vállalatok dollárból finanszírozták, ami komoly kitettséget jelent az ország számára a nemzetközi pénzügyi piacokkal szemben. Ráadásul, az árfolyam stabilitásának az sem tett jót, hogy Recep Tayyip Erdogan nagy nyomást helyezett a bankokra, hogy azok ne emeljék a kamatlábakat, és azt is megtiltotta a török jegybanknak, hogy az árfolyamgyengülés megakadályozása érdekében emeljenek az alapkamaton.

A Portfólió szerint mindezek mellett most újabb okai is vannak a török deziva mélyrepülésének:

  • Aggasztja a befektetőket a török-francia viszony elmérgesedése. (Erdogan arra szólította fel a lakosságot, hogy bojkottálják a francia termékeket.)
  • Romlik a török-EU viszony is a földközi-tengeri gázmezőkért folyó vita miatt. (Törökország vitatott fennhatóságú vizeken végez fúrásokat.)
  • A hegyi karabahi fegyveres konfliktusba Törökország is beleavatkozott, és Azerbajdzsán mellett foglalt állást, Erdogan még azt is kijelentette, hogy készek fegyveres segítséget nyújtani.
  • A török jegybank továbbra sem emel alapkamatot, miközben a szakértők szerint ezt már hónapokkal korábban meg kellett volna tennie. (A politikai nyomás továbbra is nagy a jegybankon.)

A Portfólió a Commerzbank elemzőit is idézi, akik szerint most nagyon nehéz meghatározni, hogy hol lehet vége a zuhanásnak, hiszen nincs olyan ok, ami megállíthatná a török líra leértékelődését, bár elképzelhető, hogy létezik olyan "fájdalomküszöb", amelynél a jegybank is "bedobja a törülközőt", és közbe fog avatkozni.

A török pénzügyminiszter viszont egyelőre inkább a líra leértékelődésének pozitív oldalait emeli ki a nyilatkoataiban, szerinte ugyanis a gyenge török fizetőeszköz kedvez az exportra termelő török cégeknek, és beruházásokat vonz az országba. A líra gyengülésének viszont van egy másik, a társadalomra nézve rendkívül fájdalmas oldala is, ami drasztikusan dráguló termékekben, csökkenő vásárlóerőben, az alacsonyabb fogyasztás miatt pedig növekvő munkanélküliségben mutatkozik meg.

(portfolio.hu, h7.hu, new york times)

Törökország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac