2021. január 26. keddVanda, Paula
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.0105 RON
HUF = 1.3653 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,321.38(-0.14%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Kolozsváron 50%-kal nőtt a házak iránti kereslet a pandémia miatt

 utolsó frissítés: 17:21 GMT +2, 2020. október 27.

A pandémia miatt több mint 50%-kal nőtt az elmúlt hónapokban a házak iránti kereslet Kolozsvár környékén - állapította meg elemzésében az egyik ingatlanügynökség. A RE/MAX felmérése a nagyvárosokra terjedt ki, és az adataik szerint Kolozsvárt csak Bukarest előzi meg ebben a tekintetben, harmadik helyen Brassó áll.

Különösen a tavaszi korlátozások idején lehetett arról olvasni, hogy főleg a nagyvárosokban élők körében megnőtt a házak iránti kereslet. Az ingatlanügynökök szerint nem csak a potenciális lakásvásárlóknál, hanem a bérlőknél is felértékelődött a kijárási tilalom miatt a saját kert lehetősége, illetve ezzel együtt vonzóbbá váltak a csendesebb külvárosi ingatlanok is.

A RE/MAX ingatlanügynökség felmérése szerint a házak iránti kereslet 54,3%-kal volt nagyobb 2020 harmadik negyedévében az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva, míg 2020 első három hónapjához (január-március) képest 125%-os növekedést mértek. A legfontosabb szempontokról is készítettek listát: a ház és a telek területe, a helyszín, valamint az ár számít leginkább a vásárlóknak és a bérlőknek is.

"A szükségállapot, valamint a szociális elszigetelődés volt a kiváltó tényezője ezeknek a változásoknak, és az információinkból kiindulva ezeknek a tendenciáknak a fennmaradására számítunk. Tekintettel a világjárvány alakulására, az újabb teljes lezárás veszélyére, illetve a könnyen elérhető finanszírozási megoldásokra, arra számítunk, hogy a városokban és a külvárosokban található házak iránt a továbbiakban is magas lesz a kereslet" - idézi az elemzés Răzvan Cucot, a vállalat elnökét. (monitorulcj.ro, hírszerk.)

Címoldali fotó: ingatlantajolo.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális