2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8746 RON
USD = 4.0195 RON
HUF = 1.3592 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,354.98(0.13%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Lehet, hogy mégsem kap állami hitelt a Blue Air. Közel a csőd?

 utolsó frissítés: 10:20 GMT +2, 2020. október 23.

Eleshet az állami kedvezményes hiteltől és csődbe mehet a Blue Air légitársaság, amely a második legnagyobb szereplő a hazai légiközlekedési piacon.

A román diszkont légitársaság áprilisban kért és kapott a román kormánytól kedvezményes, mintegy 300 millió lej (61,5 millió euró) hitelt azért, hogy fedezze a koronavírus-járvány okozta leállás következtében felhalmozott veszteségeit és megmeneküljön a csődtől.

A kabinet korábban sürgősségi kormányrendelettel döntött a hitel folyósításáról. Ezt a jogszabályt utólag a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de a szenátus első házként elutasította szerdán a sürgősségi rendeletet arra hivatkozva, hogy a román államnak nem kellene támogatnia egy magáncéget, amely ráadásul az állami Tarom légitársaság konkurense. Ebben a kérdésben az utolsó szava a képviselőháznak lesz, amely később dönt döntő házként a sürgősségi kormányrendelet sorsáról.

Csütörtökön este a Blue Air egy nyíl levelet intézett a szenátushoz, amelyben kifejtette, hogy a felsőház tévesen értelmezte a piaci helyzetet, hiszen amennyiben a légitársaság nem kapja meg a kedvezményes hitelt, csődbe megy, és ezáltal megszűnik az egyik fontos adófizető vállalat. Emellett azzal sem értenek egyet, hogy a Tarom  vetélytársuk lenne, hiszen a Blue Air szerint az általuk lefedett útvonalakat nem a Tarom fogja megszerezni, hanem a Blue Air másik vetélytársa, a piacvezető Wizz Air, amely a diszkont légitársaság szerint már átvett több olyan útvonalat, amelyet a Blue Air fedett le eddig. A vállalat szerint szeptemberben a Wizz Air biztosította a romániai légiközlekedés 60 százalékát.

A Blue Air július elején csődegyezségi eljárást kezdeményezett számlái zárolása elkerülése érdekében. Az eljárás során vállalta, hogy a következő 18 hónapban 100 millió euró adósságot ütemez át, de ezt csak az állami hitel igénybevételével tudja megtenni. (mti)

csődBlue Air
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális