2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.2167 RON
HUF = 1.3887 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,447.85(0.42%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Már jövő héten szavaznak a kolozsvári metró előmegvalósíthatósági tanulmányáról

 utolsó frissítés: 15:01 GMT +2, 2020. október 21.

Jövő kedden szavazásra bocsátják a kolozsvári metró előmegvalósíthatósági tanulmányának elfogadásáról szóló határozatot - jelentette be Emil Boc, Kolozsvár polgármestere. A határozatról már Kolozsvár új városi tanácsa fog dönteni.

Az előmegvalósíthatósági tanulmány szerint a metró nyomvonala 14,4 kilométer hosszú lesz, 14 megállót fognak építeni hozzá, és a kivitelezés összköltsége közelíteni fogja az 1 milliárd eurót, pontosabban 986 millió euróra lesz tehető.

Az előmegvalósíthatósági tanulmány szerint a metrófejlesztéssel kapcsolatos projekt futamideje 128 hónap, vagyis majdnem 11 év.

Az előljáró azt is elmondta, hogy a metrófejlesztés következő fázisában, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése során kerül csak sor arra a folyamatra, amikor meghatározzák az új közlekedési eszköz javasolt nyomvonalát, illetve a metrómegállók helyét.

Egyelőre tehát ebben a projektben nem várható látványos előrelépés, a kolozsvári helyiérdekű vasút (HÉV) projektje viszont jól halad. Boc szerint 2021-ben elkészül a fejlesztéssel kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmány, amit a tervezési és a kivitelezési szakasz fog követni. A polgármester hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a HÉV-projekt megvalósítása során nem néznek szembe olyan jelentős kihívással, mint a metró esetében, hiszen itt már egy meglévő vasúthálózattal lehet számolni.

Boc arról is beszélt röviden, hogy a kolozsvári körgyűrű építésére várhatóan december 4-én kapnak környezetvédelmi jóváhagyást, ezt követően a projekt teljes dokumentációját továbbítani fogják a kormánynak jóváhagyásra. (monitorulcj)

Kolozsvár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális