2021. február 25. csütörtökGéza
EUR = 4.8725 RON
USD = 3.9845 RON
HUF = 1.3531 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,279.82(0.89%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Az Európai Központi Bank digitális jegybankpénz bevezetésén gondolkodik

 utolsó frissítés: 10:59 GMT +2, 2020. október 07.

Az Európai Központi Bank (EKB) még múlt hét pénteken megerősítette, hogy tanulmányozza a digitális jegybankpénz - azaz digitális euró - bevezetésének lehetőségét, és azt tervezi, hogy október közepén nyilvános konzultációt és kísérleteket indít.

Az euróövezeti jegybank pénteken tette közzé a kormányzótanács által jóváhagyott átfogó jelentést a digitális euró lehetséges bevezetéséről.

A digitális euró a központi banki pénz elektronikus formája, amely a bankjegyekhez hasonlóan, de digitális formában minden polgár és cég számára hozzáférhető lenne, hogy a napi fizetési tranzakcióit gyorsan, könnyen és biztonságosan le tudja bonyolítani. A digitális euró kiegészítené a készpénzt, de nem venné át a helyét. Hasonló lenne a bitcoinhoz, de a kriptodevizákkal ellentétben szigorú központi ellenőrzés alatt állna.

"Az európaiak egyre gyakrabban használnak digitális eszközöket a vásárlási, megtakarítási és befektetési ügyleteik lebonyolításához" - mutatott rá Christine Lagarde, az EKB elnöke az euróövezeti jegybank honlapján pénteken közzétett sajtóhírben.

Hangsúlyozta, az EKB-nak az a feladata, hogy megőrizze a pénzbe vetett bizalmat, azaz gondoskodjon arról, hogy az euró megfeleljen a digitális kor követelményeinek. "Fel kell készülnünk egy digitális euró kibocsátására, ha a szükség úgy hozza" - fogalmazott Lagarde.

A kormányzótanács egyelőre még nem döntött arról, hogy bevezet-e digitális eurót.

Az EKB és az euróövezeti tagállamok nemzeti központi bankjai által alkotott eurórendszer széles körben egyeztetni fog a polgárokkal, a tudományos körökkel, a pénzügyi ágazattal és az állami hatóságokkal azért, hogy részletesen felmérje az igényeiket, és hogy milyen előnyökre és kihívásokra számítanak a digitális euró kibocsátása kapcsán. A nyilvános konzultáció október 12-én kezdődik. A kísérletek ezzel párhuzamosan indulnak, de a végleges döntéstől függetlenek.

"A technológia és az innováció megváltoztatja, ahogy fogyasztunk, dolgozunk és egymással érintkezünk" - mutatott rá Fabio Panetta, az EKB igazgatóságának tagja, a munkacsoport elnöke. Kiemelte, a digitális euró támogatná Európát a folyamatos innováció felé vezető úton, továbbá Európa pénzügyi szuverenitásához is hozzájárulhat, és megerősítheti az euró nemzetközi szerepét.

A digitális jegybankpénz hagyományos pénz, készpénz, ám digitális formában, amelyet egy állam központi bankja bocsát ki és tart ellenőrzés alatt. Ezzel ellentétben a kriptodevizák, mint például a bitcoin, bonyolult matematikai feladványok megoldásával jön létre, és egy központosított testület helyett különböző összetételű online közösségek tartják ellenőrzés alatt. A közös nevező a kriptodevizák és a digitális jegybankpénz között az, hogy különböző mértékben ugyan, de mindkettő a blokklánc technológián, egy virtuális és meghamisíthatatlan rendszeren alapul.

További részleteket ITT lehet olvasni. (mti, hírszerk.)

euróEurópai Központi Bankeurózóna
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac