2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.1145 RON
HUF = 1.3394 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,795.07(0.44%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Megszavazta a parlament a nyugdíjak 40%-os emelését

 utolsó frissítés: 15:47 GMT +2, 2020. szeptember 22.

A kormány által jóváhagyott 14% helyett 40%-kal emelkedjen a nyugdíjpont értéke szeptembertől - a parlament együttes ülése kedden megszavazta a PSD erről szóló módosító javaslatát. A nyugdíjak 40%-os emelésére 242 igen és 148 nem szavazat érkezett.

A parlament az augusztusban elfogadott költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi kormányrendeletet módosította úgy, hogy a nyugdíjemelés 14%-os mértékéről szóló rendelkezést a nyugdíjtörvényben szereplő 40%-ra változtatta.

A tervezetet az RMDSZ is megszavazta, a Digi 24 szerint ugyanis a PSD elfogadta a Szövetség feltételeit. Korábban Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Pénzcsinálóknak elmondta, a nyugdíjak növeléséről szóló tervezetet csak akkor szavazzák meg, ha kikerül belőle az a kitétel, miszerint az államadósság mértéke nem haladhatja meg a román GDP 40%-át.

A parlamenti szavazást követően Ludovic Orban miniszterelnök közölte, hogy alkotmánybírósági óvásra készülnek, a tervezet csak a taláros testület döntését követően kerül majd kihirdetésre Klaus Johannis államfőhöz. Ezt követően az államfőnek is két lehetősége lesz arra, hogy tovább késleltesse a jogszabály kihirdetését: megtámadhatja az alkotmánybíróságon, illetve újbóli megfontolásra visszaküldheti a jogszabályt a parlamentnek.

A G4Media beszámolója szerint a PNL szerette volna elkerülni, hogy ma végső szavazásra kerüljön a tervezet, a liberálisok viszont elbukták azt a szavazást, amely arról szólt volna, hogy visszaküldjék a törvénytervezetet a parlamenti szakbizottságoknak.

Korábban a jegybank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap is arra figyelmeztette Romániát, hogy a nyugdíjak 40%-os emeléséről szóló döntés komoly makrogazdasági egyensúlytalanságokat idézhet elő, amelyeknek komoly gazdasági és társadalmi ára lehet. A jegybank elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjpont 40 százalékos emelése 2021-ben 11% fölé növelné a költségvetési hiányt, ami rendszerszintű kockázatokat okozhat. 

A nyugdíjpont értéke a kormány által elfogadott sürgősségi rendelet szerint 1265 lejről 1442 lejre nőtt szeptember 1-től. A PSD most elfogadott módosító javaslata szerint a nyugdíjpont 1775 lejre emelkedne. (hírszerk.)

nyugdíj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális