2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

A vártnál jobban halad a Brassó melletti repülőtér építése

 utolsó frissítés: 11:35 GMT +2, 2020. szeptember 22.

Brassó és Kovászna megyei önkormányzati vezetők tartottak hétfőn terepszemlét, majd közös sajtótájékoztatót a Brassó melletti Vidombákon épülő reptérnél. Mint elhangzott, az utasterminál esetében az ütemtervhez képest egy hónappal vannak előbbre a munkálatokkal, a háromszintes épület teljes egészében áll, jelenleg a tetőn és a homlokzaton dolgoznak.  

Adrian Veştea, Brassó Megye Tanácsának elnöke meggyőződésének adott hangot, hogy a következő évben leszáll az első repülő a brassói reptéren. Mint elmondta, jelenleg 65 százalékában kész a munkálat, a finanszírozási lehetőségeket és az ütemtervet figyelembe véve, év végére 90 százalékban elkészül a légikikötő.

A háromszéki elöljárók az együttműködés fontosságát, az elmúlt évtizedben közösen eltervezett projektjeik sikerét hangsúlyozták. "Nemcsak a mai meghívást szeretném megköszönni, hanem az elmúlt 10-12 év együttműködését is, hiszen nemcsak intézményes, hanem baráti kapcsolat van köztünk. Számunkra a kulcsszó a regionális együttműködés. Nyilván a legnagyobb közös eredmény ez a reptér, amelyet mi is támogattunk az utóbbi években. Háromszéknek, Székelyföldnek érdeke, hogy minél hamarabb megépüljön ez a repülőtér, tudott dolog, hogy minden repülőtérnek a környékén 50-60 kilométeres körzetben fellendül a turizmus is, nemcsak a gazdaság” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsnak elnöke.  

"Minden elismerésem a brassói kollégáké, hiszen az utóbbi tíz évben kevesen voltak, akik bíztak abban, hogy ez a reptér tényleg felépül. Vezetőként nem könnyű kitartani egy ilyen projekt mellett. Szerintem az, hogy ma itt lehetünk, az erőt kell adjon, hiszen együtt tudtuk megfordítani az ellenvéleményeket, beleértve a bukaresti kormányt is, és lám, két éve már állami költségvetésből is érkezik pénz a reptér megépítésére. Úgy érzem, a mai nap száma a 38, ugyanis 38 percre volt szükség, hogy Sepsiszentgyörgy belvárosából ideérjünk az épülő reptérhez. Budapest vagy Bukarest központjából ennyi idő alatt nem lehet repteret elérni. Jövőre a háromszéki, sepsiszentgyörgyi emberek olyan infrastruktúrát használhatnak, amely közelebb hozza a világot, számtalan lehetőséggel együtt" – emelte ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. 

 

George Scripcaru, Brassó polgármestere ugyancsak a kételkedőknek üzent, kiemelve, hogy érdemes megnézni, hogyan épül a Brassói Nemzetközi Reptér. Mint felidézte, pár évvel ezelőtt a két megye és a két város vezetői közösen határozták el, hogy a reptér ügyét felvállalják és sikerre viszik.

  

A Brassói Nemzetközi Reptér utasterminálja lesz Bukarest és Kolozsvár után az ország harmadik legnagyobb ilyen létesítménye, hozzávetőleg 12 000 négyzetméteres épületről van szó. A munkálatokat 2020. március 17-én kezdték el. Kivitelező a BOG’ART Kft. - UTI Grup RT - UTI Facility Management RT társulás, az utasterminál felépítéséről szóló szerződés értéke 145,5 millió lej. (közlemény)  

Brassórepülőtér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális