2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Orban: a költségvetés semmilyen plusz kiadást nem bír el jelenleg

 utolsó frissítés: 13:10 GMT +2, 2020. szeptember 21.

"Semmilyen plusz kiadást nem bír el a költségvetés jelen pillanatban" - jelentette ki hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök, aki felszólította a parlamenti pártok képviselőit, hogy utasítsák el a plénumban azokat a módosító javaslatokat, amelyeket a költségvetési bizottság szavazott meg a költségvetés-kiigazítás kapcsán.

Mint arról beszámoltunk, a két ház költségvetési bizottsága múlt héten jóváhagyta azt a módosító javaslatot, amely szerint szeptembertől nem a kormány által jóváhagyott 14%-kal, hanem 40%-kal emelkednének a nyugdíjak.

Orban a tervezettel kapcsolatban úgy fogalmazott: a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőinek javaslatai "rendkívül nagy veszélybe" sodorják Romániát.

"Felszólítom az összes politikai erőt, hogy ne támogassák a parlamentben a költségvetési bizottság által elfogadott jelentést, mert ennek káros következményei lesznek a román gazdaságra nézve, beleértve Románia azon képességét, hogy beruházásokat vonzzon, európai alapokat hívjon le, és hogy szilárd partnernek tekintsék nemzetközi szinten. Véget kell vetni ennek a felelőtlen politizálásnak" - nyilatkozta Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) székházában, amikor arról a szenátusi tervezetről kérdezték, amelynek értelmében 500 eurós pótlék járna a tanároknak.

Hozzátette: a kormánynak "kötelessége" megtámadni az alkotmánybíróságon az ilyen jellegű kezdeményezést.

Kifejtette: a PSD javaslatai idén a bruttó hazai termék (GDP) 1,7%-ának, 2021-ben pedig a 4,8%-ának megfelelő plusz kiadást generálnak, ami azzal a kezdeményezéssel együtt, amely szerint az ország GDP-arányos eladósodásának határát 44-ről 40 százalékra csökkenti, "csődbe taszítja" Romániát. (agerpres, hírszerk.)

nyugdíjköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális