2021. szeptember 28. keddVencel
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2382 RON
HUF = 1.3773 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,529.43(0.15%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Gigantikus pénzmosási botrányra derült fény: a legnagyobb brit bank is érintett

 utolsó frissítés: 11:21 GMT +2, 2020. szeptember 21.

Újabb botrány rázza meg a globális bankrendszert. Kiszivárgott akták alapján úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb hitelintézete, a HSBC annak ellenére is jóváhagyott gyanús személyekhez köthető kétes tranzakciókat, hogy elég információval rendelkezett az ügyletek leállításához. A kiszivárgott iratokat az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) dolgozta fel, ehhez a szervezethez köthető a Panama-akták nyilvánosságra kerülése is.

A BBC azt írja, a kiszivárgott iratok szerint a HSBC egy jelentős összegű csaláshoz járulhatott hozzá azzal, hogy egyik ügyfele megbízásából körülbelül 80 millió dollárnyi pénzt mozdított át az Egyesült Államokból a hongkongi leánybankjához.

A botrányt kissé árnyalja, hogy a gyanús tranzakciót maga a HSBC jelentette az Egyesült Államok pénzügyminisztériumán belül működő Financial Crimes Enforcement Networknek, rövidebb nevén a FinCEN-nek. Ez a szervezet a pénzmosás elleni globális küzdelem egyik legfontosabb szereplője, főként olyan tranzakciókat próbálnak azonosítani, amelyek révén bűnözői csoportok próbálják az illegálisan szerzett pénzüket bejuttatni a bankrendszerbe, és úgy feltüntetni, mintha tisztán, törvényes módon jutottak volna hozzá.

A HSBC most azt állítja, hogy a gyanús tranzakciót a jogszabályi előírásoknak megfelelően jelentette a FinCEN-nek. Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) szerint viszont a HSBC tisztában volt az ügyfelei kilétével, ezért nem elegendő az, hogy csupán jelentette a tranzakciót, le is kellett volna állítaniuk a pénzforrások átutalását.

Az ICIJ a kiszivárgott iratok elemzése során arra jutott, hogy 1999 és 2017 között a bankok legkevesebb 2 ezer milliárd dollárnyi tranzakció esetén tettek jelentést arra vonatkozóan, hogy fennáll a pénzmosás vagy egyéb törvénytelen pénzügyi manőver gyanúja. És az is könnyen lehet, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, a szervezethez ugyanis évente akár egymilliónál is több ilyen jelentés érkezhet.

A mostani botrány egyébként nem csak a HSBC-t érinti. A JP Morganről például kiderül, hogy 1 milliárd dollárt utalt egyik ügyfele londoni számlájára anélkül, hogy hitelintézet munkatársai tisztában lettek volna az ügyfél valós személyezonosságával. Később maga a bank azonosította a gyanús klienst, kiderült, hogy maffiózó, és szerepel az FBI körözési listáján.

A Barclays is érintett, úgy tűnik, hogy a londoni bank szolgáltatásokat nyújtott az egyik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közeli személynek, így közvetlenül hozzájárult ahhoz, hogy megkerülje a nyugati országok orosz oligarchákkal szemben hozott szankcióit. (bbc, zf, digi24, hírszerk.)

bank
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac