2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
EUR = 4.8736 RON
USD = 4.0226 RON
HUF = 1.3594 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 9,486.10(1.18%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Megvan a jogi keret arra, hogy a fiatal gazdák koncesszióba vegyenek állami földeket

 utolsó frissítés: 09:14 GMT +2, 2020. szeptember 04.

A kormány megteremtette a jogi keretet, hogy fiatal gazdák koncesszióba vegyenek állami területeket - jelentette be a csütörtöki kormányülés végén Ionel Dancă.

A miniszterelnöki kabinet vezetője szerint a program lehetőséget teremt arra, hogy fiatal gazdák koncesszióba kapjanak legfennebb 50 hektár nagyságú állami tulajdonban lévő földterületet. 

Az intézkedés az erdélyi gazdákat korlátozottan érintheti

Amikor a lehetőségről a mezőgazdasági miniszter először beszélt még év elején, Tánczos Barna szenátort kérdeztük arról, hogy a program mennyiben lesz alkalmazható Erdélyben, illetve Székelyföldön. Az RMDSZ szakpolitikusa elmondta, a legtöbb erdélyi településen nincs állami tulajdonban levő földterület. 

"Hiába akarnak a székelyföldi fiatal gazdáknak mondjuk a Brăilai Nagyszigeten földterületet adni, arra valószínűleg nem fognak igényt tartani. Olyan megyék is vannak, amelyekben egyetlen hektár ilyen terület sincs, s bár vannak olyan települések, ahol van kompakt néhány száz hektár, de az sem osztható bárkinek bárhová. Első hallásra egy szépen hangzó ígéret, de ennek a gyakorlati kivitelezését nem lehet megoldani" - mondta még januárban Tánczos Barna. (hírszerk, agerpres) 

mezőgazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális