2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Így néz ki most a közösségi oldalak univerzuma

 utolsó frissítés: 16:03 GMT +2, 2020. szeptember 01.

A közösségi média platformok "univerzuma" jelenleg csaknem 3,8 milliárd felhasználót számlál, ami a világ népességének kürölbelül 50%-át teszi ki. A várakozásoknak megfelelően az elkövetkezendő időszakban is további egymilliárd ember csatlakozására számítanak, így még nagyobb teret kapnak ezek a felületek.

A VisualCapitalist igen szemléletes ábrán hasonlítja össze a világszinten ismert platformokat aszerint, hogy havonta mennyi aktív felhasználóval rendelkeztek ebben az évben (erre utal a MAUs kifejezés az alábbi ábrán):

A közösségi média platformok bolgygókként ábrázolva. Forrás: VisualCapitalist

Talán nem meglepetés, hogy a Facebook a legnagyobb, ami a havi aktív felhasználók számát illeti: a csaknem 3 milliárd felhasználója rekordnak számít, eddig még egyetlen platform sem érte el ezt a népszerűséget. Bár több más platform bojkottálja a Facebook hirdetéseit, és más, álhírek terjedésével kapcsolatos problémák is felmerültek, a Facebook részvényei ugyanúgy csúcsokat döntögetnek a tőzsdén.

A Youtube bár elés piaci versenyben áll a hagyományos televíziózással és a különböző streaming-szolgáltatókkal, a dobogó harmadik fokán áll az aktív felhasználók szempontjából (a Facebookhoz tartozó WhatsApp) után. A Youtube-nak 15,1 milliárd dolláros bevétele volt 2019-ben, ami a 2017-es adatok majdnem duplájának számít. A közelmúlt fejlesztéseit figyelembe véve - például a Youtube Music és Youtube Premium szolgáltatásai - a platform jövője nem csak a videókról szól majd - írják a VisualCapitalist szerzői.

A WeChat a legnépszerűbb kínai közösségi média platform, ami a maga 1,2 milliárd aktív havi felhasználójával 2020-ra felzárkózott a Facebook Messengerhez (1,3 milliárd aktív havi felhasználó), elérve az 5. helyet a listán.

A hatodik helyezett az Instagram, ami nyilvánvalóan hozzájárult a Facebook sikeréhez, amióta az 2012-ben 1 milliárd dollárért felvásárolta. A felmérések kimutatták: általa a fiatalabb korosztályt is elérik, és fent tudják tartani a változatosságot többek között az Instagram Storyknak és -Reeleknek köszönhetően.

Instagram Reels. Forrás:keymedia.at

A TikTokról sokat lehetett hallani az elmúlt időszakban, több ízben a kínai kommunista párthoz fűződő kapcsolatairól szóló spekulációk, meg amerikai techcégek hajlandósága miatt, miszerint felvásárolnák a rövid videókkal világszintű népszerűséget elérő platformot.

A sorban több kínai szolgáltató következik: a QQ, a Weibo és a Qzone. A 10. helyet végül a Reddit érte el. Egyes találgatások szerint tőzsdére is vinnék a platform részvényeit, de eddig még nem történt ilyen jellegű hivatalos lépés. Az viszont tény, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend, 2 év alatt mintegy 100 millió új aktív felhasználót ért el. (visualcapitalist, hírszerk.)

közösségFacebook
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális