2020. szeptember 22. keddMóric
EUR = 4.8590 RON
USD = 4.1404 RON
HUF = 1.3419 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,019.56(1.44%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Jön a két évig tartó privatizációs stop, Johannis kihirdette a törvényt

 utolsó frissítés: 23:16 GMT +2, 2020. augusztus 13.

Klaus Johannis elnök csütörtökön kihirdette a két éves privatizációs stopról szóló törvényt, amelyet a PSD-s honatyák kezdeményeztek.

Az elnöki hivatal csütörtökön egy közleményben tudatta, hogy az elnök aláírta a parlament által június elején elfogadott jogszabályt, amely megtiltja a kormánynak, hogy a következő két évben állami vállalatok részvényeit értékesítse.

A PSD törvényhozóinak egy csoportja által beterjesztett jogszabály kimondja, hogy tilos eladni állami vállalatok és bankok részvényeit, függetlenül attól, hogy az állam mekkora részesedéssel rendelkezik az említett társaságokban. A jogszabály a már folyamatban lévő privatizációkat is leállítja.

A PNL megtámadta az alkotmánybíróságon a törvényt, de a taláros testület nem talált kivetni valót benne, így az elnök asztalára került.

A PNL-kormány szerint a privatizációs stop bizonytalanságot kelt a versenyszférában a román gazdasággal szemben, és a befektetőket eltávolíthatja Romániától. A kabinet emlékeztetett, hogy az elmúlt években lezajlott kisebbségi részvénypakettek értékesítése a bukaresti értéktőzsdén keresztül zajlott, és hasznot hozott az államnak, mert előnyös privatizációk voltak.

Ludovic Orban miniszterelnök is korábban értetlenségét fejezte ki a jogszabállyal kapcsolatban. Jelezte: már folyamatban van a Hidroelectrica országos villamosenergia-termelő vállalat kisebbségi részvénycsomagjának privatizálása, de a CEC Bank részvényesei közé is bevonnának magánbefektetőt, hogy versenyképesebb legyen a pénzintézet. (mti)

Hidroelectricaprivatizálás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális