2020. szeptember 23. szerdaTekla
EUR = 4.8590 RON
USD = 4.1404 RON
HUF = 1.3419 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,019.56(1.44%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

A romániai műkincskereskedés épp az egyik virágkorát élte meg a karantén alatt

 utolsó frissítés: 16:52 GMT +2, 2020. augusztus 11.

A koronavírus-járvány dacára növekvő tendenciát mutat a műkincsek adásvétele a tavalyi évhez képest. A Digi24 számolt be arról, hogy egy, a vészhelyzeti állapot alatt szervezett aukción a festmények mintegy 90%-át értékesítették, körülbelül 1,25 millió euró értékben.

Nicolae Grigorescu egyik festményét például 220 ezer euróért adták el, ami az elmúlt másfél évben az egyik legnagyobb összegű adásvételnek számít a híres, modernkori román festő alkotásai esetében. Grigorescu arcképe látható egyébként a 10 lejes bankjegyen is. 

A képek mellett értékes ékszereket is árverésre bocsátottak, amelyeket összességében több mint félmillió euróért értékesítettek.

Egy romániai aukciók szervezésében tevékenykedő cég PR-menedzsere arról számolt be a hírtelevíziónak, hogy a műkincskereskedés igen érdekes fordulatot vett az elmúlt fél évben, hiszen meglepetésükre ezen a piacon növekedést láttak. Elmondása szerint ez annak is betudható, hogy az árverések egyre inkább átkerültek az online térbe.

Tekintettel arra, hogy mekkora az érdeklődés, a műkereskedés nem nevezhető kis piacnak - mutatott rá a szakértő. Mint elmondta, nem csak a nagy értékű örökségeket, hanem a kortárs műalkotásokat is keresik a gyűjtők.

Egyes műalkotások értéke néhány száz eurónál kezdődik, de idővel több százezret is érhetnek. Mindez nagyban függ az alkotások kontextusától, és, hogy mikor készítették őket - árulta el a szakértő. (digi24, hírszerk.)

koronavíruskereskedelemműkincs
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális