2021. február 26. péntekEdina
EUR = 4.8725 RON
USD = 3.9845 RON
HUF = 1.3531 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,244.72(-0.34%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Mennyit költenek az országok egészségügyre és hadi kiadásokra?

 utolsó frissítés: 12:54 GMT +2, 2020. augusztus 04.

Találós kérdés: mire költ többet a világ, egészségügyre vagy "háborúra"?

PixlParade infografikákat készítő weboldal igen izgalmas ábrában foglalja össze, hogy 46 ország milyen arányban költött egészségügyi és katonai kiadásokra. A felmérésben 2018-as adatokat használtak, a listát az egy főre eső egészségügyi és védelmi kiadások alapján állították össze, az összegek dollárban vannak kifejezve. 

Az összeállításban szereplő országok közül csak Izrael fordít több pénzt hadi kiadásokra, mint egészségügyre. Indiában a két típusú költség majdnem azonos az egy főre eső eloszlás tekintetében. A listán szereplő összes többi ország többet költ az egészségügyi rendszerre, átlagosan 5,86-szor többet, mint a hadsereggel kapcsolatos kiadásokra. Ebben a tekintetben Málta és Írország áll az élen, ahol 14-szer fordítanak többet egészségügyre, mint a hadseregre.

What Countries Spend on Health Care vs. Military - PixlParade.com - Infographic
Forrás: PixlParade.com

Talán nem túl nagy meglepetés, de az egy főre eső egészségügyi kiadások értéke az Egyesült Államokban a legnagyobb. Második helyen Norvégia (5361 dollár/fő) szerepel, a harmadik pedig Németország (5262 dollár/fő).

Románia a 41. helyet foglalja el a listán, 1344 dollár/fő-vel, rögtön Magyarország után, ahol átlag 1,493 dollárt költenek egy fő után egészségügyi kiadások tekintetében.

Fontos azonban azt is kiemelni, hogy az ábrán szereplő egészségügyi kiadások nem vonatkoznak az állampolgárok összes egészségügyi költségére, mivel az adatokhoz nem számolták hozzá a magánszolgáltatóknál elköltött összegeket, vagy a betegbiztosítók által nem fedezett, saját zsebből állt egészségügyi kiadásokat sem. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint az ilyen típusú költségek abszolút értékben általában Svájcban és az Egyesült Államokban a legmagasabbak.

Ami a hadseregekre szánt egy főre jutó összegeket illeti: Izrael van az első helyen, második az Amerikai Egyesült Államok. Ha a védelmi kiadásokat GDP-arányosan tekintjük, Izrael a költségvetésének 5,3%-át, míg Amerika a 3,3%-át költi katonai kiadásokra. Vannak azonban olyan országok, például Eritrea vagy Líbia, ahol ez az arány eléri a GDP 15%-át.

Országok védelemre szánt költségei egy főre vetítve, GDP-arányosan és teljes költség alapján. Forrás: VisualCapitalist.com

(VisualCapitalist, hírszerk.) 

egészségügyhadiiparAmerika
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális