2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.2715 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,795.26(0.36%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

A tőzsdék eddig alig tévedtek arról, ki lesz a következő amerikai elnök

 utolsó frissítés: 12:02 GMT +2, 2020. július 30.

Már 100 nap sincs az amerikai elnökválasztásig, ezért érdemes a tőzsdékre figyelni, hiszen az 1920-as évek vége óta 23 választásból 20 eredményét meg lehetett jósolni a piacok mozgása alapján - hívja fel a figyelmet az összefüggésre Ryan Detrick, az LPL Financial piaci stratégája a CNBC műsorában.

A következő három hónap lesz a meghatározó?

Detrick szerint a képlet nagyon egyszerű, a választások előtti utolsó három hónapban a száguldó tőzsdék általában a hivatalban lévő elnök, illetve annak pártjának győzelmét vetítik előre, míg a rosszul teljesítő indexek a historikus adatok alapján a kihívónak kedveznek. Így az elemző szerint érdemes figyelemmel kísérni a tőzsdék teljesítményét a következő három hónapban.

A sajátos modellt alkalmazó elemzők az 1920-as évek vége óta lezajló 23 választásból csak 3-szor tévedtek, míg 1984 óta minden egyes elnökválasztás végkimenetelét pontosan meg tudták jósolni. Így volt ez a Trump meglepetésszerű győzelmét hozó 2016-os elnökválasztások alkalmával is.

Forrás: ABCNews

Persze érdemes arra is kitérni, hogy a szavazók nyilvánvalóan nem a tőzsdei számok alapján döntenek majd a jelöltek között. A módszer eddig azért lehetett ennyire sikeres, mert a tőzsdék teljesítménye jellemzően jó lenyomata annak, ami a reálgazdaságban történik: nőnek-e a bérek, miként alakul a foglalkoztatás? Most viszont azt sem szabad figyelmen kívül hagyni - és erre Detrick is rámutat -, hogy sok szempontból különleges időket élünk, amikor a gazdaság teljesítménye még nem, a tőzsdék viszont már látszólag magukhoz tértek a koronavírus-járványt követő sokk után.

"The economy, stupid!"

Állítólag ez a felirat állt Bill Clinton kampányközpontjának falán 1992-ben. "A gazdaság a lényeg, te hülye!" fordítása terjedt el magyarul az üzenetnek, amely arra emlékeztette a jelöltet, illetve a kampánycsapatot is, hogy a szavazókat a jövedelmük várható alakulása, a munkahelyek, az adók érdeklik elsősorban, meg úgy általában a gazdasági, megélhetési kérdésekben lehet őket meggyőzni. Hogy az elnökválasztás végkiemenetele szempontjából mennyire lesz kardinális az amerikai gazdaság teljesítménye, illetve a tőzsdék ezúttal is pontosan jósolnak-e, arra visszatérünk november 3. után. (cnbc, portfolio, hírszerk.)

AmerikaDonald Trump
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac