2021. november 27. szombatVirgil
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Johannis elmondta, mi kell ahhoz, hogy az EU-tól kapott 80 milliárd ne csak elméletben létezzen

 utolsó frissítés: 18:31 GMT +2, 2020. július 22.

Klaus Johannis államfő szerdán úgy nyilatkozott: az Európai Uniótól kapott 80 milliárd eurós pénzalapot Románia újjáépítésére fogják felhasználni, és ehhez szilárd és alkalmazható tervre van szükség.

"Ez egy nagyon nagy összeg, és ezzel a pénzzel nemcsak Románia gazdaságát tudjuk újraindítani, hanem Románia újjáépítésére is képesek leszünk, vagyis arra, hogy hassunk a gazdaságra és a nagy állami rendszerekre. Ez nagyon-nagyon jó hír. Annak érdekében, hogy valóban felhasználjuk ezt a pénzt, ne csak elméletileg rendelkezzünk vele, egy szilárd, jó és alkalmazható tervet kell kidolgoznunk" - mondta az államfő szerdán a Cotroceni-palotában.

Johannis korábban Ludovic Orban miniszterelnökkel, Raluca Turcan miniszterelnök-helyettessel, Florin Cîţu pénzügyminiszterrel és Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszterrel tartott megbeszélést az uniós költségvetésről és helyreállítási alapról.

Az államfő kifejtette: a 80 milliárd eurós összeg két nagy részre osztható: az egyik az Európai Unió 2021-2027-es költségvetésének része, ezeknek az összegeknek a lehívásához országos tervre van szükség. "Ezen a terven már az Orban-kormány működésének kezdetétől dolgozunk. A terv majdnem készen van, az utolsó simításokat végzik rajta" - mondta.

A másik rész 34 milliárd eurót tesz ki, és célja a válság hatásainak enyhítése, a gazdaság megerősítése. "Ezt a pénzt hamarabb kell elkölteni" - magyarázta az államfő.

Azt is elmondta: Romániának októberig be kell mutatnia az Európai Bizottság előtt a gazdaság újraindításának országos tervét. (Agerpres)

Európai Unióköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális