2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Két hét múlva indítják újra az Első lakás programot

 utolsó frissítés: 14:16 GMT +2, 2020. július 07.

A kormány módosítja és két héten belül újraindítja az Első lakás programot – jelentette be Cristian Păun, a kis- és középes vállalkozások állami garancialapjának (FNGCIMM) elnöke. Păun szerint a program ezentúl az Egy új lakás (O Nouă Casă) név alatt fut majd.

Még a koronavírus-járvány romániai kitörése előtt szavaztak az állami garanciás lakásvásárlásokat lehetővé tevő program módosításairól, akkor a 2009 óta létező programot át is nevezték Egy lakás, egy otthonra.

Cristian Păun most arról beszélt, hogy a megújulás előtt álló program a továbbiakban nem a szociális jellegű, a családok támogatására vonatkozó eddigi célkitűzésekre fog összpontosítani, mivel az igénylők jövedelmével kapcsolatos korlátozás kikerül a feltételek közül.

A program jelenlegi, márciusban jóváhagyott formájában:

  • Az igénylők nettó havi jövedelme nem haladhatja meg a 4500 lejt, ez a felső korlát úgy az egyéni igénylők, mint a házastársak összesített jövedelme esetén is érvényes.
  • A nettó havi jövedelemmel kapcsolatos felső korlát 4500 lejről 7000 lejre emelkedik akkor, ha a családnak egy vagy több gyermeke van.

"A kormány ezen a héten sürgősségi kormányrendelettel módosítja a jogszabályt, és majd a jövő héten megjelennek a legújabb feltételek" – mondta Păun.

Ludovic Orban miniszterelnök egyébként úgy nyilatkozott korábban, hogy a kormány olyan felső határt vezet be az Első lakás programba, amely figyelembe veszi az ingatlanpiac valós helyzetét. (Adevărul, hírszerk.)

Első Lakáskoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális