2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8746 RON
USD = 4.0195 RON
HUF = 1.3592 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,354.98(0.13%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Romániában készül felvásárlásokra a magyar állami energiavállalat

 utolsó frissítés: 17:29 GMT +2, 2020. július 02.

A magyar állami tulajdonban lévő MVM Zrt. energiavállalat több lehetséges akvizíciót fontolgat a balkáni államokban – ezt maga Kóbor György vezérigazgató nyilatkozta hétfőn a Bloombergnek, amelyet az Economica.net szemlézett. A román portál piaci forrásokra hivatkozva már korábban írt arról, hogy az MVM Zrt. ajánlatott tett a román piac elhagyása mellett döntő cseh CEZ energiavállalat romániai kirendeltségének eszközeiért. Kóbor a mostani interjúban megerősítette, hogy vállalata valóban számol a romániai terjeszkedés lehetőségével.

Mint a Bloomberg írja, a nukleáris energia és földgáz területén tevékenykedő magyar óriáscég azokat a magyar kormány felől érkező törekvéseket vállalta fel, hogy Magyarország energetikai szempontból kapcsolatokat alakítson ki a Fekete-tenger és az Adriai-tenger körzetével. Az Economica.net rámutat, a magyar kormány olyan projekteket támogat, mint a TurkStream gázvezeték, ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy az Orbán-kormány nagyon jó kapcsolatokat ápol Szerbiával és Csehországgal is.

Ahogy Kóbor nyilatkozta, Magyarországon elérték a méretbeli korlátaikat, ezért törekszenek regionális jelenlétre.

Ahogy az összeállításban szerepel, az MVM vezetősége 2022-ben vinné tőzsdére a vállalatot, amely üzleti forgalom szerint a MOL olajcsoport után a második legnagyobb vállalattá válhat Magyarországon.

A Bloomberg interjúban az igazgató elmondta, Szerbiának fontos szerepe van abban, hogy a boszniai, montenegrói, észak-macedóniai és bulgáriai piacon elhelyezkedhessenek. A Nyugat-Balkán országain kívül Románia és a Csehország is azon országok közé tartozik, ahol esetleges akvizíciókat tervez az MVM.

A romániai energiapiacon való jelenlétről azt nyilatkozta, hogy a fekete-tengeri földgáz kitermelése Magyarország számára is az energiaellátás diverzifikálását jelentené.

2019-ben az MVM bevételei 5%-kal, 1 800 milliárd forintra emelkedtek (5,7 milliárd dollár), a nettó nyereségük körülbelül 54,2 milliárd forintot tett ki. (Bloomberg, Economica.net, hírszerk.)

CsehországSzerbiaenergiaföldgázMagyarország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális