2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
EUR = 4.8741 RON
USD = 4.0207 RON
HUF = 1.3648 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,214.06(-0.28%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Júliustól csökken az elektromos áram államilag szabályozott ára, januártól azonban teljesen megváltozik a piac

 utolsó frissítés: 16:57 GMT +2, 2020. július 01.

Az első félévben (2020. január és júniusa között) átlag 1,89%-kal csökkent a lakossági fogyasztóknak szánt elektromos áram államilag szabályozott ára, amely körülbelül 6 millió háztartás elektromos ellátásának költségeit határozza meg. Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) jelentése szerint  júliustól tovább csökken a hatóságilag szabályozott ár, 1,9%-kal.

Az említett dokumentumban részletezik a második félévre vonatkozó hatósági döntéseket is: július és december között négy termelő biztosítja majd a lakosság számára szánt elektromos áramot, ezek a Nuclearelectrica, a Hidroelectrica, az OMV Petrom és a Complexul Energetic Oltenia. A szabályozott küszöb továbbá hét kereskedő árazását szabja meg, ezek a következők:

  • CEZ Vânzare 
  • Electrica Furnizare         
  • E.ON Energie România          
  • Enel Energie           
  • Enel Energie Muntenia         
  • Engie România          
  • Tinmar Energy

2021. január 1-jén  megváltoznak a feltételek, liberalizálják a villamos energia piacát is

Nemrég írtunk a gázárliberalizációról, ahol az ANRE alelnöke magyarázta el, mit jelent konkrétan a földgáz piacának liberalizációja. Mint elmondta, a folyamat hasonlóképpen zajlik majd a villamos energia területén is.

Az ANRE mostani jelentésében külön kiemeli, az elkövetkezendő 6 hónap az utolsó periódus, amikor a termelők és a kereskedők az államilag meghatározott küszöb alapján értékesítik az energiát, tehát  2021. január 1-től a villamosenergia-piac teljesen liberalizálódik. Ez azt jelenti, hogy a villamosenergia-ellátás piaci verseny alapján történik.

A rendszer módosulása azokat a háztartási fogyasztókat is érinti, akik szabályozott ár szerint fizették a villamos energiát, tehát ezentúl minden lakossági fogyasztó saját igényei és a számukra kínált ajánlat alapján választhat kereskedő társaságot és az általuk kínált árajánlatokat.  

Azok, akik a januári változásokra való tekintettel gondolkodnak szolgáltatóváltáson, az ANRE weboldalán található villanyár-összehasonlító segítségével szemlézhetik és összehasonlíthatják a kereskedők kínálatait. (economica.net, hírszerk.)

áramenergiavillamos
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális