2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

A versenytanácsnak sem tetszik, hogy a Telekom el akarja hagyni Romániát

 utolsó frissítés: 18:39 GMT +2, 2020. június 30.

A versenytanács, de az Európai Bizottság is fenntartásokkal kezeli a Telekom távközlési vállalat esetleges kilépését a román piacról - közölte Bogdan Chirițoiu, a versenytanács elnöke kedden.

Chirițoiu elmondta, hogy az általa vezetett intézményt aggasztja a Telekom szándéka, miszerint kilépne a román piacról. Hozzátette: mind a versenytanácsnak, mind az Európai Bizottságnak az a célja, hogy erős verseny maradjon a hazai távközlési szektorban. Úgy vélte: amennyiben valóban oda jutnak, hogy a Telekom értékesíti romániai leányvállalatát, akkor az Európai Bizottsággal együtt megvizsgálják a kialakult helyzetet.     

Tavaly a média arról írt, hogy a vezetékes internet-, telefonszolgáltatást, mobiltelefon-, valamint kábeltévé-szolgáltatást egyaránt biztosító Telekom ki akar szállni a hazai piacról. A vezetékes telefonhálózatot kezelő vállalatban az államnak 46 százalékos kisebbségi részesedése van, ugyanis a Telekom vette át az egykori Romtelecom állami telefonszolgáltatót.     

A Telekom Romániát az Orange vásárolná meg, amely kiegészítené mobiltelefon-szolgáltatását vezetékes telefon- és kábeltévé-szolgáltatással is. Az Orange nagy vetélytársa, a Vodafone felvásárolta világszinten a UPC-t, ezzel tett szert Romániában is kábeltelevízió- és vezetékes internet szolgáltatásra, az Orange szintén ezt a modellt akarja követni.

A hazai gazdasági média korábban azt írta, hogy a harmadik nagy szolgáltató, a Teszári Zoltán által birtokolt RCS-RDS a Telekom mobiltelefon-hálózatának átvételében érdekelt.

Az 5831 dolgozót foglalkoztató Telekom tavaly nyáron csaknem 700-zal csökkentette dolgozóinak létszámát hatékonysága növelése érdekében. A Telekom márkanév 2014-ben jelent meg Romániában, amikor a német vállalat úgy döntött, valamennyi szolgáltatását egységesen Telekom márkanév alatt kínálja nálunk is. A német Deutsche Telekom a romániai leányvállalatait a görög OTE révén ellenőrzi.     

A német tulajdonosok elégedetlenek voltak a romániai leányvállalat hatékonyságával, ugyanis a hazai piacon alacsonyak az árak a távközlési piacon a nagyon erős verseny miatt. A távközlési hatóság által tavaly decemberben közölt adatok szerint az árbevétel alapján a három legnagyobb szolgáltató az Orange 26 százalékos részesedéssel, a Telekom 24 százalékkal, és a Vodafone 21 százalékkal. (mti)

TelekomOrangeVodafone
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális