2021. március 4. csütörtökKázmér
EUR = 4.8784 RON
USD = 4.0503 RON
HUF = 1.3375 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,297.52(0.46%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Két háromszéki gyár is bezár, félezer ember válhat munkanélkülivé

 utolsó frissítés: 11:46 GMT +2, 2020. június 08.

A nehéz gazdasági helyzet miatt a német Dr. Bock Industries úgy döntött, hogy bezárja a Kézdivásárhelytől 13 kilométerre található, Esztelneken működő nadrággyárát. Az RHM Pants Kovászna megye második legrégebbi nadrággyára, az anyacég közleménye szerint a visszaesett rendelések miatt voltak kénytelen meghozni a döntést.

A Mediafax hírügynökség szerint az üzemben 235-en dolgoznak, termékeiket a cégcsoport többi üzemével együtt olyan márkáknak készítették, mint a Gant, a Hugo Boss, a Marc O’Polo, a Zegna, a Raffaelo Rossi, a Rene Lezard, a Tiger és a Windsor.

A Dr. Bock Industries további háromszéki üzemeket is működtet, ezekkel kapcsolatos döntésekről a vállalat nem számolt be.

De nem ez az egyetlen rossz hír az elmúlt napokból a háromszéki munkaerőpiacról. Múlt héten a Sepsiszentgyörgyön működő, kábelkorbácsokat gyártó Valkes jelentette be, hogy bezárnak. A döntés következtében 330 ember veszíti el a munkahelyét.

A döntés fő okáról a Székely Hírmondó írt bővebben. A Valkes alvállalkozóként Lear Pitești-nek volt a beszállítója, ők pedig a Nissannak dolgoztak. A Lear vezetői úgy döntöttek, hogy megszüntetik a munkaviszonyt az alvállalkozókkal. S bár a Valkes vezetősége nem zárkózik el attól, hogy más megrendeléseket keressen, az is probléma, hogy a gyártósorokat is elviszi a tulajdonos, mivel azokat az autóiparban jellemzően a megrendelő biztosítja.

Információink szerint a Valkes már végkielégítést is adott az alkalmazottaknak, viszont körülbelül 50 munkavállalónak, akik egy ideje a szintén Sepsiszentgyörgyön működő Autolivhez dolgoznak be, megmarad a munkaviszonya. (mediafax, hirmondo.ro, hírszerk.)

válságmunkanélküliségKovászna megye
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális