2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Mezőgazdasági miniszter: kivitelezhetetlen a gazdák kártérítéséről szóló törvény

 utolsó frissítés: 20:47 GMT +2, 2020. június 04.

Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztésért felelős miniszter azt mondta a csütörtöki kormányülés kezdetén, hogy populista és kivitelezhetetlen az a törvény, amelynek értelmében kártérítést kapnak azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt. Ludovic Orban miniszterelnök a törvény alkotmánybíróságon való megtámadását javasolta.

Adrian Oros arról a Szociáldemokrata Párt által előterjesztett jogszabályról beszélt, amelyet május 27-én fogadott el döntő törvényhozói fórumként a képviselőház.

"Erősen kell tartanunk magunkat a nyeregben, mert a parlament minden héten a nyakunkba zúdít néhány olyan szabályozást, amely forrást nélkülöző költségekkel jár" - fogalmazott válaszként a miniszterelnök, aki szerint aktívabban kell kommunikálniuk a lakossággal, és ki kell küszöbölniük azokat a populista intézkedéseket, amelyek fedezet nélküli költségekkel terhelik meg az államkasszát.

Ludovic Orban kormányfő arra kérte a minisztereket, hogy vegyenek részt a parlamenti vitákon, és próbálják meggyőző érvekkel megakadályozni, hogy a törvényhozók olyan jogszabályokat szavazzanak meg, amelyek kivitelezhetetlenek. Ugyanakkor felszólította kabinetje tagjait, hogy vegyék fel a kapcsolatot a frakcióval, és nyújtsanak be alkotmányossági kifogást a kérdéses törvény ellen.

A képviselőház május 27-én szavazta meg döntő házként a PSD törvénytervezetét, amelynek értelmében kártérítést kapnak azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt. A törvényjavaslatot 212 képviselő támogatta, 99-en tartózkodtak a szavazáskor. A jogszabály az aszályra, az árvízre és a fagykárra terjed ki.

A támogatás csak az illetékes bizottság által elvégzett kárfelmérést követően igényelhető, és abban az esetben jár, ha a kár meghaladja a termés 30%-át. A támogatás összege nem haladhatja meg az adott kultúrával kapcsolatos addigi költségek 70%-át.

A kártérítést a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál kell kérvényezni.

A Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Valeriu Steriu a szavazás napján azt mondta, hogy a programról értesítik az Európai Bizottságot, és ha szükséges lesz, tárgyalásokat folytatnak róla. (agerpres)

mezőgazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális