2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Kína szakít a hagyományokkal: a válság miatt nem jelölnek meg növekedési célt erre az évre

 utolsó frissítés: 13:38 GMT +2, 2020. május 25.

A kínai hatóságok 1990 óta először döntöttek úgy, hogy nem fognak a bruttó hazai össztermék (GDP) növekedésével kapcsolatos várakozást közzétenni – írja az Agerpres.

A kínai miniszterelnök nyilatkozata szerint azért döntöttek így, mert a koronavírus-járvány jelenleg olyan ismeretlen tényezőkkel állítja szembe az országot, amelyeket nem lehet előre megjósolni.

Kínában nagyrészt sikerült megállítani a vírus terjedését, a közlekedési korlátozásokat fokozatosan oldják fel, azonban a gazdaságra gyakorolt következmények ott is hosszú ideig fejtik ki hatásukat.

Kína költségvetési deficitjét ebben az évben a GDP 3,6%-ára becsülik, ami körülblül ezer milliárd jüannal (128 milliárd euró) magasabb a tavalyi év hiányához képest. Mint a miniszterelnök elmondta, a gazdaság támogatásának érdekében fékezik az ország adósságcsökkentő politikáját.

Peking ugyanakkor arra is törekszik ezentúl, hogy a belföldi fogyasztást serkentsék, tekintettel arra, hogy a világjárvány nagyrészt megbénította a kereskedelmet az Európai Unióval és az Egyesül Államokkal, tehát hatalmas kihatással van az exportra, ami az ország kulcsfontosságú ágazata.

Egyes mérések szerint ebben a szegmensben mintegy 18 millió munkahely megszűnésére számítanak, ami az export iparban dolgozók egyharmadát jelenti. (Agerpres, hírszerk.) 

koronavírusKínaválságköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális