2021. január 18. hétfõPiroska
EUR = 4.8737 RON
USD = 4.0172 RON
HUF = 1.3544 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,266.69(0.55%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Európai Bizottság: az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatást nyújt a gazdaság növekedési pályájára állításához

 utolsó frissítés: 20:14 GMT +2, 2020. május 20.

Az európai szemeszter átdolgozott és a koronavírus-járvány okozta helyzethez igazított tavaszi csomagja iránymutatást nyújt az egészségügybe való beruházásra, valamint a munkahelyek és a vállalkozások védelmére, hogy a gazdaság összehangolt megközelítés alapján állhasson vissza a fenntartható növekedési pályájára - közölte az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök szerdán.

Valdis Dombrovskis, az európai szemeszter tavaszi csomagjának ismertetésekor elmondta, a tagállamoknak minden szükséges intézkedést meg kell hozniuk a járvány hatékony kezelése, a gazdaság fenntartása és a társadalmi kilábalás sokrétű támogatása érdekében.

Az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásokat tett közzé, amelyek minden uniós tagállam számára gazdaságpolitikai útmutatást nyújtanak a világjárvány által előidézett legsürgetőbb kihívásokra és a fenntartható növekedés újraindítására összpontosítva - közölte.

Az ajánlások rövid távon a koronavírus-járvány súlyos negatív társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítését célozzák, rövid- és középtávon pedig olyan fenntartható növekedést, amely elősegíti a zöld átállást és a digitális átalakulást. Felölelik a versenyképes fenntarthatóság négy dimenzióját: a stabilitást, a méltányosságot, a környezeti fenntarthatóságot és a versenyképességet. Kiterjednek az ajánlások az egészségügyi beruházásokra, a foglalkoztatás megőrzésére, a vállalati szektor, különösen a kis- és középvállalkozások támogatására, valamint az agresszív adótervezés és a pénzmosás elleni fellépésre. Az összehangolt európai gazdasági válasz elengedhetetlen a gazdasági tevékenység újraindításához, a gazdasági és társadalmi szerkezetet ért károk enyhítéséhez, valamint a különbségek és egyensúlyhiányok csökkentéséhez - közölte az ügyvezető alelnök.

Az idei országspecifikus költségvetési ajánlások minőségi jellegűek, és eltérnek a szokásosan alkalmazandó költségvetési követelményektől, amelyek szerint egyebek mellett az államháztartási hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékán belül kell maradnia, míg az adósság nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát - tette hozzá az uniós biztos. Az Európai Bizottság jelentésében kiemelte: a világjárvány rendkívüli makrogazdasági és költségvetési hatásait övező kivételes bizonytalanság miatt nem szabad túlzotthiány-eljárás megindításáról dönteni egyetlen tagállammal szemben sem. (mti)

koronavírusválság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális